|
| ERSTE BANK | |
|
+20peta.holub musa hilden Nimrod jannastas karkulka inWestor Joseff Hidejosi Radek MERKUR1 lemming velkámedvědice Pablo Austrian LazyBear pepab lynxsharpeye Myk jopo66 24 posters | |
Autor | Zpráva |
---|
pepab Investor
Poeet p?íspivku : 90 Localisation : Vysočina Registration date : 02. 07. 07
| Předmět: Re: ERSTE BANK Sun Jan 27, 2008 8:55 pm | |
| Myslím si,že poslední downgrade od „expertů“ z Morgan Stanley pro ERSTE na cenu 35 EURO,má své opodstatnění.Strašení nějakým Rumunskem je dnes na pořadu dne,snížení cílovky o 40%..Když se podíváme na domácí měnu Rumunska tak 1 leu je již jen za 0,27 euro,za 6 měsíců oslabení domácí měny o 20% a to pořádně oslabuje největší investici ERSTE do Rumunska a její návratnost, v těchto drsných časech to vůbec pro tuto měnu nevypadá dobře a hospodářství v Rumunsku a tedy pro ERSTE.Rumunské hospodářství má úvěry v eurech a splátky v domácí oslabené měně může jejich hospodářství položit na lopatky. | |
| | | lynxsharpeye Moderator
Poeet p?íspivku : 737 Localisation : Ostrava Registration date : 03. 09. 07
| Předmět: Re: ERSTE BANK Sun Jan 27, 2008 11:07 pm | |
| - pepab napsal:
- Myslím si,že poslední downgrade od „expertů“ z Morgan Stanley pro ERSTE na cenu 35 EURO,má své opodstatnění.Strašení nějakým Rumunskem je dnes na pořadu dne,snížení cílovky o 40%..Když se podíváme na domácí měnu Rumunska tak 1 leu je již jen za 0,27 euro,za 6 měsíců oslabení domácí měny o 20% a to pořádně oslabuje největší investici ERSTE do Rumunska a její návratnost, v těchto drsných časech to vůbec pro tuto měnu nevypadá dobře a hospodářství v Rumunsku a tedy pro ERSTE.Rumunské hospodářství má úvěry v eurech a splátky v domácí oslabené měně může jejich hospodářství položit na lopatky.
Za tohle "rouhani" by Te klub "utesovatelu sebe samych navzajem" na jednom jinem foru ukamenoval. Hihi. | |
| | | velkámedvědice Moderator
Poeet p?íspivku : 1130 Localisation : na samotě u lesa Registration date : 20. 08. 07
| Předmět: Re: ERSTE BANK Mon Jan 28, 2008 11:49 am | |
| Ahoj Pablo a Nimrode!!
Nákup cb6xlw za 0,12. | |
| | | lynxsharpeye Moderator
Poeet p?íspivku : 737 Localisation : Ostrava Registration date : 03. 09. 07
| Předmět: Re: ERSTE BANK Mon Jan 28, 2008 1:20 pm | |
| Za tu nakupku podekuj mne :-) Ja uz Ti ji od rana stlacuji dolu shorty. Ale uz uzaviram.
:-) | |
Poeet p?íspivku : 1130 Localisation : na samotě u lesa Registration date : 20. 08. 07
| Předmět: Re: ERSTE BANK Mon Jan 28, 2008 1:57 pm | |
| | |
| | | Nimrod Investor
Poeet p?íspivku : 67 Registration date : 14. 06. 07
| Předmět: Re: ERSTE BANK Mon Jan 28, 2008 8:27 pm | |
| - velkámedvědice napsal:
- Díky tati!!! oo)))
Ahoj medvěde, na medvěda jsi nějaký rychlý, já váhal až jsem zaváhal. Myslel jsem že když podklad pořád klesá, že půjde dolů i kurz, ale chvílemi to bylo naopak, že jo, co myslíš zítra jak se to vyvine? možná vyskočí na nějakých 0.17 a to by bylo i při nákupu za 0.13 na prodej. Takže mám objednáno i za tech 0.13 a když to nevyjde tak koupím od emitenta o paďana dráž. Risknu to, když tak ze mně bude investor nooo bože. Lovu zdar. | |
| Předmět: Re: ERSTE BANK Tue Jan 29, 2008 12:11 am | |
| Ahoj Nimrode!!Opravdu to byla legrace.Warrant nejdřív spadnul na deset,pak posiloval proti podkladu.Dokoce jsem uvažoval,že prodám hned za 14,což bylo za chvíli 17% zisku a přestoupím do tb051d,který vyklesnul adekvátně./CB6XLW dnes ku podivu posílil oo))/.Nekonec jsem to nekombinoval.Těch 0,17 i více je reálných v globálním kontextu.Jen doufám,že se rozstřesení z Rumunska dnes vyblbli a do cutu pojedem up,pokud tedy cut přijde.oo)).To by Bernake překvapil,kdyby nepřišel!!
Naposledy upravil dne Tue Jan 29, 2008 1:16 am, celkově upraveno 1 krát | |
| | | Pablo Investor
Poeet p?íspivku : 501 Age : 50 Localisation : město perníku Registration date : 08. 10. 07
| Předmět: Re: ERSTE BANK Tue Jan 29, 2008 1:11 am | |
- Ahoj Nimrode!! Opravdu to byla legrace. Warrant nejdřív spadnul na deset,pak posiloval proti podkladu ...
Ahoj kluci, tak ten náš milý CB6XLW mě za poslední dny opravdu nic nedaruje (:o)) ... Vydělal jsem na něm letos opakovaně docela slušná % vždy jen za pár dní držení ... Můj poslední nákup v minulém týdnu za 0,18, v pátek ráno možnost prodat za 0,25 (skoro 40 % zisk), ale pod vlivem zelené čtvrteční Ameriky ihned neprodáno v očekávání tučnějších kotací ... pak přišel ten downgrade od Morganů a pád na 0,15 (:o(( ... hmmm, dnes dopoledne po výklesu možnost dokoupit dokonce za 0,10 - zvažoval jsem, zvažoval, s VM po telefonu dlouze konsultoval (ahoj a díky) ... a nakonec jsem samozřejmě chytře nekoupil, protože jsem nechtěl do Erste "utopit" příliš vysoké % portfolia v těchto rizikových volatilních časech ... Vzápětí prudký vzestup warrantu proti směru podkladu (který v té době stále padal) na 0,14 a dále na 0,15 - důvod tohoto protipohybu mi není jasný, ale během pár minut šlo vydělat 50 % ... kdybych koupil za těch 0,10, byl bych s průměrnou nákupkou krátce nato v zisku ... Taky máte někdy ten paranoidní pocit, že trhy čekají na vaši akci a jdou pak přesně proti vám (:o)) ??? Po dnešní Americe a v očekávání dalšího cutu ve středu by zítra mohla Erste umazat dnešní krvavé ztráty, takže i CB6XLW by měl (zdůrazňuji - měl by) jít nahoru ... Rozčarování z Erste mi vynahrazuje zlato ... Hodně štěstí a držte mi palce ! Pablo | |
| Předmět: Re: ERSTE BANK Tue Jan 29, 2008 11:49 am | |
| Ahoj Nimrode,Pablo!!
Prodal jsem za 0,16.Doba nejistá,profit target splněn,od včerejška 33%. Jdu znovu spát.
Dobrou oo)) | |
| | | inWestor Investor
Poeet p?íspivku : 123 Localisation : Ostrava Registration date : 25. 07. 07
| Předmět: CB6XLW Wed Jan 30, 2008 12:39 am | |
| Ahoj VM ( a taky Pablo ), jseš šťastný muž, když jsi prodal za 0,16 se ziskem 33 %. Já v pátek ráno prodal za 0,25, v pátek odpoledne koupil za 0,16. Nejsem nenasytný prodal bych za 0,20 a ono dva dny nic. O CK7272, které mám od prosince radši nemluvit, ty jsou neprodejné už delší dobu. Ale kótování warrantu mně minulý čtvrtek a pátek přišlo korektnější ( já vím je to pouze na emitentovi ) u TB09T2 než u CB6XLW. Mějte se. | |
| | | Nimrod Investor
| Předmět: Re: ERSTE BANK Mon Feb 04, 2008 3:16 pm | |
| - inWestor napsal:
- Ahoj VM ( a taky Pablo ),
jseš šťastný muž, když jsi prodal za 0,16 se ziskem 33 %. Já v pátek ráno prodal za 0,25, v pátek odpoledne koupil za 0,16. Nejsem nenasytný prodal bych za 0,20 a ono dva dny nic. O CK7272, které mám od prosince radši nemluvit, ty jsou neprodejné už delší dobu. Ale kótování warrantu mně minulý čtvrtek a pátek přišlo korektnější ( já vím je to pouze na emitentovi ) u TB09T2 než u CB6XLW. Mějte se. .... Ahoj kluci, já koupil v minulém týdnu, CB6XLW za 0.15, naředil za 0.11 na 0.13, dneska polovinu za 0.15 prodal a teď spekuluju s tím, že bych mohl tu druhou půlku prodat alespoň za 0.16. Moc tomu nerozumím ale jak píšeš, taky se mi nezdá že by ty kotace byly u tohohle papírku teď ok. No uvidíme. Lovu zdar. | |
| | | Nimrod Investor
| Předmět: Re: ERSTE BANK Wed Feb 06, 2008 6:40 pm | |
| - Nimrod napsal:
- inWestor napsal:
- Ahoj VM ( a taky Pablo ),
jseš šťastný muž, když jsi prodal za 0,16 se ziskem 33 %. Já v pátek ráno prodal za 0,25, v pátek odpoledne koupil za 0,16. Nejsem nenasytný prodal bych za 0,20 a ono dva dny nic. O CK7272, které mám od prosince radši nemluvit, ty jsou neprodejné už delší dobu. Ale kótování warrantu mně minulý čtvrtek a pátek přišlo korektnější ( já vím je to pouze na emitentovi ) u TB09T2 než u CB6XLW. Mějte se. .... Ahoj kluci, já koupil v minulém týdnu, CB6XLW za 0.15, naředil za 0.11 na 0.13, dneska polovinu za 0.15 prodal a teď spekuluju s tím, že bych mohl tu druhou půlku prodat alespoň za 0.16. Moc tomu nerozumím ale jak píšeš, taky se mi nezdá že by ty kotace byly u tohohle papírku teď ok. No uvidíme. Lovu zdar. ... Nazdar kluci, zase jdu s prosíkem, hlavně na znalce Warantů, Koupil jsem včera ráno, nevím co mně osvítilo ale něco mi říkalo, že to zase spadne v US i v Evropě W na CEE RCB9J5. Dneska, sice pozdě (byl jsem na cestách ), prodal s dobrým sice ziskem, ale potřeboval bych ho opět ohodnotit, jestli má vůbec cenu ho příště brát, případně nějaký tip od vás, s čím si hrajete na CEE !!!. Díky.. No a když jsem kouknul na Alcatel jak dopadl za ty dva dny, tak jsem vlezl do CG60SZ. ___ Opět výběr narychlo, no nevím. Díky za váš čas. Dál mám v hledáčku AA0Q60, RIO ale tady by byl lepší nějaký certifikát co myslíte kluci. Dík a lovu zdar. | |
| | | Pablo Investor
Poeet p?íspivku : 501 Age : 50 Localisation : město perníku Registration date : 08. 10. 07
| Předmět: Re: ERSTE BANK Wed Feb 06, 2008 11:18 pm | |
| - Nimrod napsal:
- Nazdar kluci, zase jdu s prosíkem, hlavně na znalce Warantů, Koupil jsem včera ráno, nevím co mně osvítilo ale něco mi říkalo, že to zase spadne v US i v Evropě W na CEE RCB9J5. Dneska, sice pozdě (byl jsem na cestách ), prodal s dobrým sice ziskem, ale potřeboval bych ho opět ohodnotit, jestli má vůbec cenu ho příště brát, případně nějaký tip od vás, s čím si hrajete na CEE !!!. Díky.. No a když jsem kouknul na Alcatel jak dopadl za ty dva dny, tak jsem vlezl do CG60SZ. Opět výběr narychlo, no nevím. Díky za váš čas. Dál mám v hledáčku AA0Q60, RIO ale tady by byl lepší nějaký certifikát co myslíte kluci. Dík a lovu zdar.
Ahoj Nimrode ! Zdravím Tě a gratuluji Ti k zisku ... RCB9J5 se mi až tak moc nelíbí - při rychlém pohledu na parametry : efektivní páka jen 1,64 - to je takový trochu lepší tracker, nevím tedy, jestli pro tuto páku riskovat nevýhody, které warrant přináší ... ne zcela předvídatelné chování v závislosti na podkladu, ztráta hodnoty warrantu v čase - theta - 0,29 při multiplieru 100:1, spread přes 1,5 % ... možná bych pro krátkodobou spekulaci na pokles CECE volil spíše opatrné turbo - třeba AA0CC1 - sice o cca 0,5 % větší spread, ale páka 2,43 při ochraně přes 32 %, open end a proti warrantu se splatností v 12/2009 se bude pohybovat lépe v souladu s podkladem ... CG60SZ již vypadá lépe - až na ten spread tedy, ale s tím u podobných typů warrantů (třeba ta "naše" Erste) prostě nic nenaděláš ... efektivní páka 3,91, theta zatím 0, při pohledu na grafy dobrá korelace s podkladem - tedy pokud půjde Alcatel Tvým směrem, měl by tento warrant dobře "fungovat" ... Stran Rio Tinto - moc to nesleduji, ale poslední dny se o ni snad "přetahují" BHP s Číňany a není jasné, jak to nakonec dopadne ... nabídka BHP byla snad ze strany Ria dnes odmítnuta ... v každém případě dle mého velmi spekulativní longová investice, zvláště v této době ... možná Ti k tomu třeba VM napíše svůj názor ... Ať se Ti daří ! Pablo | |
| | | Nimrod Investor
| Předmět: Re: ERSTE BANK Thu Feb 07, 2008 12:27 am | |
| - Pablo napsal:
- Nimrod napsal:
- Nazdar kluci, zase jdu s prosíkem, hlavně na znalce Warantů, Koupil jsem včera ráno, nevím co mně osvítilo ale něco mi říkalo, že to zase spadne v US i v Evropě W na CEE RCB9J5. Dneska, sice pozdě (byl jsem na cestách ), prodal s dobrým sice ziskem, ale potřeboval bych ho opět ohodnotit, jestli má vůbec cenu ho příště brát, případně nějaký tip od vás, s čím si hrajete na CEE !!!. Díky.. No a když jsem kouknul na Alcatel jak dopadl za ty dva dny, tak jsem vlezl do CG60SZ. Opět výběr narychlo, no nevím. Díky za váš čas. Dál mám v hledáčku AA0Q60, RIO ale tady by byl lepší nějaký certifikát co myslíte kluci. Dík a lovu zdar.
Ahoj Nimrode !
Zdravím Tě a gratuluji Ti k zisku ... RCB9J5 se mi až tak moc nelíbí - při rychlém pohledu na parametry : efektivní páka jen 1,64 - to je takový trochu lepší tracker, nevím tedy, jestli pro tuto páku riskovat nevýhody, které warrant přináší ... ne zcela předvídatelné chování v závislosti na podkladu, ztráta hodnoty warrantu v čase - theta - 0,29 při multiplieru 100:1, spread přes 1,5 % ... možná bych pro krátkodobou spekulaci na pokles CECE volil spíše opatrné turbo - třeba AA0CC1 - sice o cca 0,5 % větší spread, ale páka 2,43 při ochraně přes 32 %, open end a proti warrantu se splatností v 12/2009 se bude pohybovat lépe v souladu s podkladem ... CG60SZ již vypadá lépe - až na ten spread tedy, ale s tím u podobných typů warrantů (třeba ta "naše" Erste) prostě nic nenaděláš ... efektivní páka 3,91, theta zatím 0, při pohledu na grafy dobrá korelace s podkladem - tedy pokud půjde Alcatel Tvým směrem, měl by tento warrant dobře "fungovat" ... Stran Rio Tinto - moc to nesleduji, ale poslední dny se o ni snad "přetahují" BHP s Číňany a není jasné, jak to nakonec dopadne ... nabídka BHP byla snad ze strany Ria dnes odmítnuta ... v každém případě dle mého velmi spekulativní longová investice, zvláště v této době ... možná Ti k tomu třeba VM napíše svůj názor ... Ať se Ti daří !
Pablo ..................Pablo ahoj a díky ti moc, ten dnešek jak vidíš dopadl úplně obráceně než jsem čekal, asi nejen já, takže příště určitě vyzkouším tebou doporučený AA0CC1. Ať se ti taky daří a lovu zdar. | |
| | | Pablo Investor
| Předmět: Re: ERSTE BANK Thu Feb 07, 2008 1:57 am | |
| Ahoj VM, Nimrode, InWestore a další ...
Dnes těsně před 22,00 hodinou prodej poloviny CB6XLW za 0,14 ... tak uvidíme zítra (:o)) ... P.S. Zlato jsem zatím neprodal, zítra podle vývoje možná zrealizuji cca polovinu, důležité pro další vývoj zlata bude zítřejší rozhodnutí ECB o sazbách ... Dobrou noc ...
Pablo | |
| | | Radek Moderator
Poeet p?íspivku : 1052 Localisation : Moravia / Silesia Registration date : 01. 07. 07
| Předmět: Re: ERSTE BANK Fri Feb 08, 2008 9:09 pm | |
| VIENNA (Thomson Financial) - Erste Bank AG expects to achieve a 20 to 25 pct net profit growth for the full year when it releases its 2007 results on Feb 29, the bank's chief executive Andreas Treichl told the Austrian weekly magazine Format.
'Our target is a growth of between 25 or 20 pct for the coming year. Everybody can decide for themselves if that is enough to justify the term high-growth company,' said Treichl in an interview with the business magazine.
In November in its outlook for the full year released on the publication of its third quarter results, Erste had said it saw full year growth of 'at least' 25 pct and going forward, based on substantially slowing cost growth net profit, is expected to rise by around 20 pct in 2008.
Treichl said that with the rising cost of credit growth in its Central and Eastern European business will be around 5 to 9 pct, still above that seen in Western Europe.
Erste Bank will not add to the 20 mln eur write downs announced in November due to a fall in the investment value of its asset backed security and collateralized debt obligation portfolios, Treichl said, and once again reiterated the bank has no exposure to the US subprime products.
VIENNA (Thomsonùv Financial) - Erste Bank AG oèekává, že budou dosáhnout 20 25 pct rùstù èistého zisku pro celý rok kdy to uvolní jeho 2007 výsledkù na Feb 29, bankovní Andrea vrchní øeditel Treichl øekla rakouskému týdenní èasopisový Format.
' Náš cíl je rùst mezi 25 nebo 20 pct pro nadcházející rok. Každý mùže rozhodnout se pro sebe jestli to je dost aby ospravedlnil termínovou vysokou- rùstovou spoleènost,' øekla Treichl v interview s obchodním èasopisem.
V listopadu v jeho výhledu pro celý rok uvolnil na publikaci z jeho výsledkù tøetí ètvrtiny, Erste øekl, že to vidìlo celý rok rùst ' pøinejmenším ' 25 pct a chùze vpøed, založený na podstatnì zpomalujícím cenovém rùstovém èistém zisku, je oèekávaný, že zvednout se kolem 20 pct v roce 2008.
Treichl øekl, že s rostoucí cenou úvìrového rùstu jeho Central a Eastern evropský obchod bude kolem 5 9 pct, ještì nahoøe ten vidìný v západní Evropì.
Erste Bank nebude pøidat k 20 mln eur napíše oznámený v listopadu kvùli pádu v investièní hodnotì z jeho aktiva podporovaná bezpeènost a collateralized dlužná portfolia závazku, Treichl øekl, a ještì jednou znovu opakovala banku má žádné vystavení k US subprime produktùm.
Naposledy upravil dne Fri Feb 08, 2008 9:57 pm, celkově upraveno 1 krát | |
| Předmět: Re: ERSTE BANK Fri Feb 08, 2008 9:44 pm | |
| Čau Pablo!!
Nemám reakce na sms.Zlato držím.K shortu na Down jsem v zeleném otevřel i short na Dax.Na Erste píše něco Radek anglicky,nevíš co to je?oo))
Hezký víkend!! | |
| | | Austrian Investor
Poeet p?íspivku : 105 Localisation : Jižní Morava Registration date : 20. 09. 07
| Předmět: Re: ERSTE BANK Fri Feb 08, 2008 10:22 pm | |
| Ahoj Radku, díky za článek. Konečně aspoň nějaká informace o Erste.
Pro VM bych doladil překlad, ve stručnosti odstavce
3) S rostoucí cenou úvěru předpokládá růst jejich podnikání ve východní a střední Evropě okolo 5 - 9 %. 4) Treichl prohlásil, že nebude více odpisů než v listopadu ohlášených 20 mil. a zopakoval, že není vystavena subprime produktům. | |
| Předmět: Re: ERSTE BANK Fri Feb 08, 2008 10:33 pm | |
| | |
| | | jannastas Investor
Poeet p?íspivku : 296 Localisation : Zlín Registration date : 31. 12. 07
| Předmět: Re: ERSTE BANK Fri Feb 08, 2008 10:35 pm | |
| Zlato jsem včera ráno koupil a večer prodal +16%. Včera jsem koupil Lehkou naftu ma konci dnešní seance +19% a po uzavření burzy přišla zpráva, že šla ještě +3 USD nahoru. To je radostné. | |
| | | Pablo Investor
| Předmět: Re: ERSTE BANK Sat Feb 09, 2008 12:36 am | |
- Čau Pablo!! Nemám reakce na sms. Zlato držím. K shortu na Down jsem v zeleném otevřel i short na Dax. Na Erste píše něco Radek anglicky, nevíš co to je?oo)) Hezký víkend !!
Ahoj VM ! Zdravím Tě a omlouvám se za neaktivitu stran SMS - nějak jsem nestíhal (:o)) ... Dnes se mi podařilo na přednastavený příkaz koupit Erste CB6XLW za 0,10, čímž jsem výrazně naředil svou původní nepříliš veselou long pozici na snad konečně perspektivní průměr (:o)) ... Dnes jsem prodal natural gas GS5M2B prakticky na dvouměsíčním maximu, dále prodej nikl SG9BQ7 ... Zlato držím také - CB9AAM, CB7JUS a SG0KB3 ... dnes zlato rostlo, i když euro proti dolaru výrazně oslabovalo, v pondělí možná prodám nejziskovější CB9AAM. Short na DJIA mám svůj oblíbený CB8EYX - zatím cca 20 % v plusu, short na DAX jsem nyní neotevíral ... Nemyslíš, že by bylo v příštím týdnu vhodné zashortovat cukr ? Dnes rostl o 6 % zřejmě převážně díky zprávě o explosi v Imperial Sugar Refinery v Georgii - takovéto zprávy mají většinou na trhy rychle pomíjivý efekt, i když bude asi záležet na rozsahu škod a s tím spojeném trvání odstávky ... Hezký víkend Tobě i všem ostatním ! Pablo | |
| | | Radek Moderator
Poeet p?íspivku : 1052 Localisation : Moravia / Silesia Registration date : 01. 07. 07
| Předmět: Re: ERSTE BANK Sun Feb 10, 2008 9:37 pm | |
| Andreas Treichl, Vorstandschef der Erste Bank, spricht erstmals in einem Interview über die aktuelle Kreditkrise, die Konjunktur und den Milliardenbetrug bei der Société Générale.
Format: Herr Treichl, die aktuelle Banken- und Finanzkrise erfasst immer sichtbarer auch andere Branchen. Namhafte Experten wie George Soros ziehen mittlerweile sogar Vergleiche mit der großen Wirtschafts- krise von 1929. Wie dramatisch ist die Lage wirklich?
Treichl: Ich kann solche Vergleiche nicht nachvollziehen. Damals hatten wir wirtschaftlich eine ganz andere Situation. Es gab in vielen Ländern Anzeichen für eine dramatische Wirtschaftskrise. Ich glaube nicht, dass die Finanzwirtschaft, auch wenn sie heute ein ungleich höheres Gewicht hat als 1929, die reale Wirtschaft, oder nennen wir es Güterwirtschaft, tatsächlich nachhaltig negativ beeinflussen kann.
Format: In dieser realen Wirtschaft sehen Sie keine Krise?
Treichl: Ich sehe Schwächezeichen, aber keine Krise. Es gibt große Volkswirtschaften, die die globale Konjunktur stimulieren - etwa China, Russland, Zentraleuropa oder Indien. Ich halte es daher für ausgeschlossen, dass wir in eine weltweite Rezession rutschen.
Format: Dennoch hinterlässt die Subprime-Krise Spuren, vor allem an den Börsen.
Treichl: Ich bin überzeugt, dass durch diese Krise das Risiko wieder einen adäquaten Preis bekommen wird. Das halte ich für gar nicht schlecht. Man wird jetzt eine Zeit lang vernünftiger agieren, bis in ein paar Jahren das nächste Finanzprodukt auf den Markt kommt, dem alle wie die Lemminge nachlaufen, und dann gibt es die nächste Finanzkrise. Der Lernprozess wird kommen, aber es wird auch immer schnell vergessen.
Format: Wie konnte sich die Tatsache, dass ein paar tausend Amerikaner ihre 80.000-Dollar-Start-up-homes nicht mehr zahlen können, zu einer derartigen Krise ausweiten?
Treichl: Subprime ist eigentlich ein schmales Segment im Kreditmarkt. Aber darauf aufbauend sind zahlreiche Finanzprodukte kreiert worden, die reißenden Absatz fanden und daher immer höhere Volumina generiert haben. Das ist ja auch der Grund, warum das nach Europa geschwappt ist. Es haben viele Banken enorme Summen investiert, und jetzt sind entsprechende Abschreibungen nötig. Die Probleme sind ein Resultat der Größenordnung. Die Folge ist, dass Kredite teurer werden, und zwar sowohl für Staaten als auch für Unternehmen und Private. Die Risikobereitschaft der Kreditgeber sinkt, und dadurch wird auch das Wachstum beeinträchtigt.
Format: Also doch ein Einfluss auf die reale Wirtschaft?
Treichl: Es gibt selbst erfüllende Prophezeiungen. Wenn ich einem hochintelligenten Kind jeden Tag sage, "Du bist ein Trottel", dann wird das irgendwann seine Auswirkungen haben. Wenn ich pausenlos die Wirtschaft schlechtrede, dann hat das auch einen gewissen Einfluss auf das Verhalten der Menschen. Man sollte das andererseits auch nicht überschätzen. Denn am Ende des Tages bleibt ein gescheites Kind eben gescheit und eine gesunde Wirtschaft gesund. Irgendwann gewinnt die Realität.
Format: Nach der Asienkrise 1998 und der Pleite des Hedgefonds LTCM gab es Bemühungen, die Kapitalmärkte stärker zu regulieren und transparenter zu machen. Nun geht diese Krise ausgerechnet von den USA aus, wo nach dem Enron-Desaster die Risiko- und Transparenzvorschriften durch den Sarbanes-Oxley Act massiv verschärft wurden.
Treichl: Man muss sich damit abfinden - und das hat jetzt nichts mit Subprime zu tun -, dass solche Krisen system-immanent sind. Jede Krise führt zu neuen Instrumenten der Risikosteuerung. Wir werden ein Basel 3 bekommen und Sarbanes-Oxley-2, und statt 2.000 Mitarbeitern im Risk Management gibt es dann 3.000. Aber das kostet wieder Geld, das die Banken durch neue Produkte hereinbekommen werden, die die Leute, die sie kaufen, nicht verstehen, und der Kreislauf beginnt von Neuem. Da habe ich keine Lösung.
Format: Der französische Präsident Nicolas Sarkozy und der britische Premier Gordon Brown überlegen, Kapitalflüsse zu besteuern und sie dadurch auch transparent zu machen. Glauben Sie, dass diese sogenannte "Tobin-Tax" etwas bringt beziehungsweise überhaupt durchsetzbar ist?
Treichl: Ich halte das nicht für machbar. Dafür bräuchten sie eine weltweite Einigung, damit Investoren keine Schlupflöcher mehr haben. Das ist unrealistisch. Genau deshalb gibt es eben die zahlreichen Karibikgesellschaften und Steueroasen, die davon leben, dass es diese Einigung nicht gibt.
Format: Macht es Sinn, die Hedgefunds stärker zu regulieren, wie jetzt ebenfalls gefordert wird?
Treichl: Ich würde nicht auf die Hedgefunds hinpecken. Die haben ihre Vor- und Nachteile, sind aber nicht an der aktuellen Krise schuld. Praktisch alles, was zur Risikominimierung verwendbar ist, kann auch zu dessen Erhöhung dienen. Vor diesem Hintergrund ist es eher problematisch, dass die Branche der Anlage- und Vermögensberater zu wenig reguliert ist.
Format: Wie hängt das zusammen?
Treichl: Die Produkte werden immer komplexer, und die Folge ist, dass oft weder Käufer noch Verkäufer wirklich verstehen, was sie tun. In manchen Ländern werden über 50 Prozent der Produkte von Banken und Versicherungen nicht mehr von den Finanzinstituten selbst verkauft, sondern von Beratern. De facto fehlt da die Kontrolle. Aber noch einmal: Es ist unmöglich, ein Regulativ zu finden, das verhindert, dass die Leute Geld verlieren oder dass es Betrüger gibt. Das ist eine Illusion. Wie in dem Lied über den Banküberfall: Das Böse ist immer und überall.
Format: Unter anderem ist es auch in der Société Générale, wo ein Händler, angeblich allein, fünf Milliarden Euro verspekuliert hat. Was ist dort Ihrer Meinung nach passiert?
Treichl: Da maße ich mir kein Urteil an. Ich bedauere es ungemein, dass das ausgerechnet in der SocGen passiert, deren Chef ich für einen der intelligentesten und besten Banker halte, die ich je kennen gelernt habe. Gerade er war immer extrem um Risikomanagement bemüht. Faktum ist: Wenn dieser Händler das wirklich allein gemacht hat, dann muss im System etwas grob falsch gewesen sein. Ich persönlich halte die Einzeltäterthese aber für ausgeschlossen.
Format: Wäre so etwas, wenn auch in kleinerer Dimension, bei der Erste Bank möglich?
Treichl: Natürlich überprüft man bei solchen Ereignissen sofort alle Systeme. Aber etwas in dieser Dimension ist bei uns undenkbar. Natürlich passiert bei uns auch genug. Wir haben 56.000 Mitarbeiter und 16 Millionen Kunden. Da geschehen Fehler und auch Betrügereien. Das wird man nie ganz verhindern können, aber die Größenordnungen sind völlig andere.
Format: Sie haben im November den Abschreibungsbedarf aus der Subprime-Krise mit 20 Millionen Euro angegeben. Wird es dabei bleiben, oder sind, wie manche befürchten, im Jahresergebnis noch höhere Summen fällig?
Treichl: Wir hatten nie Investments in Subprime-Produkte. Wir mussten aber wegen der rückläufigen Kurse 20 Millionen Abschreibungen vornehmen. Mit dem Betrag hat es sich aber auch schon.
Format: Die Aktie der Erste Bank hat dennoch massiv gelitten. Seit Jahresbeginn ist der Kurs um 30 Prozent auf 35 Euro gefallen. Viele Investmentbanken haben Einstufung und Kursziele Ihrer Aktie deutlich zurückgenommen.
Treichl: Wir bekommen jetzt die Watschen, die eigentlich andere verdienen. Die Erste Bank ist heute keinen Cent weniger wert als vor einem halben Jahr, als der Kurs bei 57 Euro stand. Wegen der bevorstehenden Bilanzzahlen darf ich derzeit leider keine eigenen Aktien kaufen. Dürfte ich es, dann würden ich und viele andere Kollegen das jetzt tun.
Format: Einer der Gründe für die Skepsis der Analysten ist Ihre Rumänientochter BCR. Es wird erwartet, dass die von Ihnen in Aussicht gestellten Wachstumszahlen nicht halten.
Treichl: Die Verteuerung der Kredite trifft natürlich auch die CEE-Staaten. Das kann eine Auswirkung auf das Wachstum haben. Aber dieses wird immer noch bei fünf bis neun Prozent liegen und somit weit über dem in Westeuropa.
Format: Glauben Sie an eine Rezession in den USA?
Treichl: Ich halte es nicht für völlig ausgeschlossen. Wenn, dann eine kurze von vielleicht zwei Quartalen. Aber selbst in diesem schlimmsten Fall werden die Auswirkungen auf den CEE-Raum überschaubar sein. Das Handelsvolumen mit den USA ist sehr gering, und die Nachfrage kommt aus dem steigenden Konsum und notwendigen In-vestitionsgütern. Dazu kommt, dass in solchen Phasen die Konsumenten auf günstigere Produkte umsteigen, die meist in CEE produziert werden. Man kauft dann eben keinen Audi, aber einen Skoda, und statt Miele kommt Gorenje in die Küche.
Format: Die UBS hat in ihrer jüngsten Analyse erklärt, die Erste Bank sei nicht mehr als Wachstumsunternehmen zu bewerten.
Treichl: Unsere Ziele liegen bei einem Wachstum von 25 beziehungsweise 20 Prozent für die kommenden Jahre. Jeder kann selbst entscheiden, ob das für die Bezeichnung Wachstumsunternehmen reicht.
Format: Wie lange wird es dauern, bis die Finanzbranche die aktuelle Krise überwunden hat?
Treichl: Wenn ich das richtig vorhersagen könnte, wäre ich von mir schwer beeindruckt.
Format: Abschließend eine andere Vorhersage: Wie heißt der nächste Präsident der USA?
Treichl: Ich glaube Hillary Clinton. Ich hoffe das auch. Die Republikaner sind nach acht Jahren Bush unwählbar. Clinton ist erfahren und gerissen. Die hat auch eine Chance, mit Putin fertig zu werden, was in den nächsten Jahren immer wichtiger wird. Obama ist mir zu blauäugig. Der glaubt noch an das Gute in der Welt.
"Ich kann Vergleiche mit der großen Weltwirtschaftskrise von 1929 nicht nachvollziehen." Andreas Treichl, Erste Bank
Socgen-Chef Daniel Bouton. "Es tut mit leid, dass es ausgerechnet ihn erwischt hat. Er ist einer der intelligentesten Banker, die ich kenne."
Erste-Tochter Banca Comerciala Romana Bukarest Selbst im schlimmsten Fall einer US-Rezession werden die Auswirkungen auf die CEE-Staaten überschaubar sein. | |
| | | Radek Moderator
| Předmět: Re: ERSTE BANK Sun Feb 10, 2008 9:38 pm | |
| Automatický překlad:
Ondøej Treichl, pøednosty - šéf první banka, mluví prvnì v interview pøes aktuální úvìr - krize, která konjunktura a miliardy - podvod u Societe Générale.
Formát: Pan Treichl, které aktuální banky- a finanèní krize pochopný vždy jistý také jiný obor. Známí experti jak Jiøí Soros táhne chvílemi dokonce i srovnej s velkých hospodáøskou krizí od 1929. Jak dramatický je poloha opravdu ?
Treichl: Já nemohu taková srovnej sledovat. Tehdy je hospodáøská zcela jiná poloha. Byly do mnoha zemí pøíznakù pro dramatickou hospodáøskou krizi. Já nevìøím , že finanèní hospodáøství, i kdybyste dnes nestejný vyšším význam má než 1929, kterých skuteèných ekonomiek, nebo jmenujeme my to zboží - ekonomika, skuteènì trvalý záporný ovlivnit mùže.
Formát: Do této skuteèné ekonomiky nevidí žádná krize?
Treichl: Vidím slabost - pøíznak, ale žádná krize. Je velké národní hospodáøství, která globální konjunktura podnìcuje - asi Èínu, Rusko, støední Evropu nebo Indie. Já držím to proto pro vylouèený, že my do celosvìtové recese klouzáme.
Formát: Pøesto zanechá Subprime- krizi stopy, pøedevším na burzovní.
Treichl: Já jsem pøesvìdèil, že tímto krizí riziko opìt jedna adekvátní cena dostat . Nedržím já pro vùbec ne špatný. Èlovìk bude jednat teï èas dlouhý rozumné, až do nìkolika letech nejbližší finance - plodina na trh pøijde, tomu všichni jako lumík bìží, a potom je nejbližší finanèní krize. Uèební - proces pøijde, ale bude jakkoli rychle zapomenout.
Formát: Jak mohl fakt si, že nìkolik tisíce Amerièanù svých 80.000 dolar- start- up- home již ne více platit mùže, k takové krizi roztáhnout?
Treichl: Subprime je vlastní úzký segment v úvìrovém trhu. Ale na to vybudovat byly bychom bývali èetná finance - produkty køídují, kteøí dravý šel na odbyt a proto vždy vyšší objemy generovaný . To je ano také dùvodem, proè do Evropy geschwappt je. To investovalo mnoho bank obrovské sumy, a teï jsou potøebné odpisy nutné. Problémy jsou výsledek uspoøádání podle velikosti. Následek je, že úvìr dražší být, a sice jak pro státy tak i pro firmu a privátní. Ochota nese riziko vìøitel klesá, a tím zkracovaný i tento rùst.
Formát: Tak pøece vliv na skuteènou ekonomiku?
Treichl: Je sám naplnìná vìštba. Když já vysoko - inteligentnímu dítìti každý den øeknu, "Ty jsi potøeštìnec", potom bude mít nìkdy své dùsledky. Když já bez pøestávky ekonomika špatný - nemluvím, potom má také jeden urèitý vliv na chování lidí. Èlovìk nemìl na druhé stranì ani pøecenit. Pak na konci dne zùstává chytrého dítì rovná chytrá a zdravá ekonomika zdravý. Nìkdy vyhraje realita.
Formát: Do Asie - krize 1998 a neschopností platí Hedgefonds LTCM dal námahu, které penìžní trhy silnìji regulovat a transparentní realizují. Nyní vychází tato krize zrovna z USA , kde do tomu Enron- (2.p.) - astry rizika- a transparentnost - pøedpisy Sarbanes- Oxley Act masívní zpøísnìný byl.
Treichl: Èlovìk si musí aby vyrovnat - a má teï nic se Subprime udìlá -, že taková krize systém- immanentní jsou. Každá krize vede pøíliš nová instrumentù rizika - drahota. My budeme dostat Basilej 3 a Sarbanes- Oxley- 2, a místo 2.000 spolupracovníky v Risk Management je potom 3.000. Ale stojí opìjí peníze, které banky novými produkty dostanou dovnitø jsou, kteøí lidé, které koupí, ne rozumí, a cirkulaci zaèíná znovu. Tu nemám já žádné øešení.
Formát: Francouzský president nikol - eso Sarkozy a britský premiér Gordon Brown rozmyslí, kapitál - øeky k uloží daò a je tím také transparentní realizují. Vìøte, že tento tzv "Tobin Tax" nìco pøináší pøípadnì vùbec durchsetzbar je?
Treichl: Já nedržím pro uskuteènitelný. Za to trvali na oni celosvìtovou dohodu, aby investory žádný skluz - otvory víc mít. To je ne - realistický. Pøesnì proto je rovný èetná Karibská moøe-spoleènosti a daòová oáza, kteøí z toho žije, že tuto dohodu není.
Formát: Dìlá to smysl, kteøí Hedgefunds silnìji regulovat, jak teï rovnìž požadováno?
Treichl: Já nemohl bych na Hedgefunds hinpecken. Mají v úmyslu své - a nevýhody, jsou ale ne na aktuální krizi vinné. Prakticky všechno, co k minimalizaci rizika být k nìèemu, lze též toho zvýšení sloužit. K tomuto pozadí je to døíve problematický, že obor zaøízení- a finanèní poradce pøíliš málo regulovat .
Formát: Jak povìsit k sobì ?
Treichl: Výrobky jsou vždy komplexní, a následek je, že èasto ani kupující ještì prodavaè doopravdy rozumìt, co dìláte. V mnoha zemí banku pøes 50 procent produkty a pojištìní již ne více z finance - institut sám prodá, ale od poradcù. De facto schází tu kontrolu. Ale ještì jednou: Nelze, regulativ nalezne, zaneprázdnìný, že lidé ztrácet peníze nebo že podvodníka dá. To je iluze. Jak do tomu písni o pøepadení banky: Zlobit se vždy a všude.
Formát: Mezi jiným je to také i v Societe Générale, kde obchodní, údajnì sám, pìt miliardù euro od - - spekulovalo má. Co se stalo tam podle Vašeho mínìní?
Treichl: Tu rozmìrù já si žádný soud na. Lituji neobyèejný, že zrovna v SocGen se stane, té šéfa já pro jeden inteligentnìjší a nejlepší Banker drží, kteøí já kdy poznával jsem. Pøímo byl vždy extrémní o riziko - management snaží. Fakt je: Když tento obchodní doopravdy sám uèinil, potom musí v systému nìco drsný špatnì byl svùj. Já osobní držím Einzeltaterthese ale pro vylouèený.
Formát: By nìco takového, i když do menšími rozmìru, u první banky možné?
Treichl: Ovšem provìøí èlovìk u takových událostí ihned všichni systémy. Ale nìco do tohoto rozmìru je u nás nemyslitelný. Ovšem stane se u nás také dost. My máme 56.000 spolupracovník a 16 miliony zákazníkù. Tu dìje se chyba a podvody. Nebude moct èlovìk nikdy celý zamezit, ale uspoøádání podle velikosti jsou úplní jiný.
Formát: Oni mají v listopadu odpisové - potøebì ze Subprime- krize s 20 miliony eury oznámenými. Stává se pøi tom zùstat, nebo jsou, jak mnohá obávat se, v roku - výsledku ještì vyšší sumy splatný?
Treichl: Bychom nikdy investièní do Subprime- produkty. Jsme jsme museli ale pro zpìtný kurz 20 miliony odpisù provádí. S tím èástkou má si ale i již.
Formát: Akcie první banka dovolila pøesto masívní. Od roku - poèátku líbil se kurz o 30 procent na 35 eur. Mnoho investièních banek bralo zpìt rozøazení a kurz - cíle Vaše akcie jasný.
Treichl: My dostaneme teï facku, kteøí vlastní jiný vydìlat. První banka není dnes žádný cent ménì vzácný než pøed pùl rokem, než kurz u 57 eur stál. Pro budoucí bilanci - èísla nesmìjí toho èasu bohužel žádná vlastní akcie koupí. Smìl bych to, potom bych dìlal já a mnoho jiných kolegù teï.
Formát: Jedna dùvodem skepse burzovní specialista je Vaše Rumunsko - dcera BCR. Bude oèekává, že vámi do vyhlídky kladené týkající se rùstu-èísla ne držet.
Treichl: Zdražený úvìr zasáhne ovšem také CEE- státy. Mùže mít dùsledek na rùst. Ale toto je stále ještì u pìti do devíti procent ležet a tak daleko pøes tomu v západní Evropì.
Formát: Vìøte na recesi do USA?
Treichl: Já nedržím to pro úplný vylouèený. Když, potom krátkou od snad dva ètvrtletí. Ale sám v tomto špatném pøípadu budou dùsledky na CEE- prostor pøes - viditelný. Objem obchodu se USA je dobøe malý, a dotaz pøijde ze stoupajícího spotøebního družstva a nutné do- vestitionsgutern. Na pøijde, že do takových fázích spotøebitelù na pøíznivìjší produkty pøesednout, nejèastìji do CEE bude produkovat . Èlovìk nekupuje potom rovný žádný Audi, ale jeden Skoda, a místo Miele pøijde kvasil - kdy do kuchyní.
Formát: UBS vysvìtlil v její poslední analýzu, první banku asi ne víc než týkající se rùstu-firma hodnotit.
Treichl: Naše cíle pohybují kolem rùstu od 25 pøípadnì 20 procent pro pøichází roky. Každý mùže rozhodnout sám, zda pro výraz týkající se rùstu-firma sahá.
Formát: Jak dlouho to bude trvat, do finance - obor aktuální pøekonat krizi ?
Treichl: Když já správnì pøedpovídám bych mohl, by já ode mne tìžce udìlat dojem.
Formát: Závìreèná jiná pøedpovìï: Jak se jmenuje nejbližší president USA?
Treichl: Já vìøím Hillary Clinton. Doufám také. Republikánové jsou do osmi letech Bush nevolitelný. Clinton trhal dovìdìt se a. Má také šanci, s Putin hotový být, co v nejbližších letech vždy dùležitý je. Obama je mi pøíliš modrooký. Vìøí ještì na dobro na svìtì.
"Já nemohu srovnej s velkých svìtovou hospodáøskou krizí od 1929 sledovat." Ondøej Treichl, první banka
Socgen šéf Daniel Bouton. "Dìlá s líto, že vypoèítal jeho pøistihnout . On je jeden inteligentnìjší Banker, kteøí já znám."
První dcera Banca Comerciala Romana Bukarest Sám v nejhorším pøípadì jeden US- recese bude dùsledky na CEE- státy pøes - viditelný. | |
| | | Austrian Investor
Poeet p?íspivku : 105 Localisation : Jižní Morava Registration date : 20. 09. 07
| Předmět: Re: ERSTE BANK Tue Feb 12, 2008 12:57 pm | |
| | |
| | | Nimrod Investor
| Předmět: Re: ERSTE BANK Wed Feb 13, 2008 9:09 pm | |
| - Austrian napsal:
- Našel jsem link v němčině, který chytá zprávy o Erste (zdroj diskuse na Patrii)
http://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/erste-bank.asp Ahoj Austriane,VM,Pablo a další, dnes jsem doprodal W na Erste naše oblíbené cb6xlw, z průměrné ceny 0.13, za 0.15, sakra moc levně jsem jim to dal, no neva, jak myslíte kluci, dokoupíme ještě kolem 0.12 ??? Jinak jsem objevil cb9xhc, co mu říkáte??? No a Pablo, došlo na AA0CC1, pobral jsem vzorek dnes kolem poledne, v pátek by se to mohlo otočit uvidíme. Kluci, děláte něco kolem techto titulů? Pablo ty jsi ředil cb6xlw viď ? Možná by bylo dobré ho podržet do výsledků, to jsem měl v úmyslu ale snad se ještě otočí. Lovu zdar kluci. | |
| | | Sponsored content
| Předmět: Re: ERSTE BANK | |
| |
| | | | ERSTE BANK | |
|
Similar topics | |
|
| Povolení tohoto fóra: | Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
| |
| |
| |