|
| Natural Gas | |
|
+10MERKUR1 jannastas velkámedvědice Pablo Piti LazyBear inWestor Myk Joseff Radek 14 posters | |
Autor | Zpráva |
---|
Myk Investor
Poeet p?íspivku : 352 Localisation : Bodenbach Registration date : 26. 08. 07
| Předmět: Re: Natural Gas Mon Oct 01, 2007 12:34 pm | |
| - IQ Trade napsal:
- Americký energetický institut (EIA) zveřejnil statistiku o velikosti zásoby zemního plynu v USA v týdnu do 21.září 2007.
Objem zemního plynu v zásobnících : 74 mld kubických stop Očekávané zásoby (MGR): 73 mld kubických stop Stav v týdnu do 14.září: 63 mld = 3132mld kub stop (východ 1787, západ 414, region 931)
Celková zásoba podle EIA : 3206 mld kub stop (Východ 1831, západ 424, region 951) EIA před rokem: 3243 mld kub stop EIA pětiletý průměr: 2968mld kub stop (2002 - 2006)
EIA změna meziročně: -37 mld kub stop (-0.1%) EIA změna oproti pětiletému průměru: + 238 mld kub stop (+8,0%)
Nejvyšší cenu si z koše hlavních center Henry Hub, New York, Chicago, Houston a Jižní Karolína udržel k 19.září New York s $6.58 za mil BTU.
Současná velikost pracovních zásob nad 3bil kub stop je v srpnu nejvyšší od roku1990. EIA odhaduje průměrnou spotovou cenu plynu v letošním roce na $7,30 a v roce 2008 nad $8 za mil BTU. Prohlubující se krize úvěrového trhu pravděpodobně způsobí zpomalení americké ekonomiky a tím i poptávky po energiích, uvádí v krátkodobém výhledu EIA.
Pokud se tropické bouře a hurikány vyhnou Mexickému zálivu a teploty neklesnou pod dlouhodobý průměr bude to znamenat další tlak na pokles cen. V úterý a ve středu ceny zemního plynu opět klesly smazáním rizikové bouřkové prémie z ohrožení americké ropné infrastruktury v Mexickém zálivu. Podle Mineral Management Service (MMS) byla z důvodu bouří a špatných povětrnostních podmínek před týdnem uzavřeno celkem 31% celkové produkce zemního plynu. Evakuace personálu se týkala 77 plošin (asi 9,2% z celkových 834). Současně proběhla evakuace ze17 vrtných souprav (což je 19,1% z celkových 89 zařízení) v Mexickém zállivu. V pondělí najela všechna zařízení do plného provozu a mezitýdenní výpadek nebyl takřka zaznamenaný.
NHC upozorňuje že další tropická bouře Karen se sformovala v Atlantiku. Pohybuje se severozápadním směrem k Bermudám což je odchylka od původní prognózy pohybu bouře k Malým Antilám NHC dále upozorňuje na stále aktivní tropickou níži Thirteen v Mexickém zálivu která by měla v pátek zasáhnout východní pobřeží Mexika kde se asi rozpadne nicméně ohrožuje tamní ropnou infrastrukturu.
Aktivní listopadový futures dnes na Nymex klesá o 26,7 centů na $6,779 za milion BTU. Rezistence leží na $6,70 zatímco podpora na $6,03. To skoro vypadá, že zemní plyn už pro letošek nebude zajímavý. | |
| | | Radek Moderator
Poeet p?íspivku : 1052 Localisation : Moravia / Silesia Registration date : 01. 07. 07
| Předmět: Re: Natural Gas Mon Oct 01, 2007 6:18 pm | |
| Zpráva o stavu zásob je ze Čtvrtka takže se již neprojeví v ceně zas tak hrozná nebyla +/- očekávání. Proti loňsku zasoby se nijak nezměnily. Takže lze předpokládat min. stejné ceny jako loni.
+ Ze severu přišla do USA tlaková výše z Arktidy. Teploty na severozapadě USA jseu podprůměrné.
+ Spotřeba plynu oproti loňsku vzroste o +5-10% také dle EIA (vyváženo dodávkami)
+ Na rozdil od ropy NG žadnu ralley ještě nepředvedl.
- možný pokles ekonomiky USA ten se však projeví nejdříve v zimních měsících. | |
| | | Myk Investor
| Předmět: Re: Natural Gas Mon Oct 01, 2007 11:43 pm | |
| Omlouvám se za moc obrázků, ale přijde mi to zajímavý takhle pod sebou. - Radek napsal:
- Zpráva o stavu zásob je ze Čtvrtka takže se již neprojeví v ceně zas tak hrozná nebyla +/- očekávání. Proti loňsku zasoby se nijak nezměnily. Takže lze předpokládat min. stejné ceny jako loni.
Loni ale také přes léto byly ceny podstatně vyšší než v letošním létě. - Radek napsal:
+ Ze severu přišla do USA tlaková výše z Arktidy. Teploty na severozapadě USA jseu podprůměrné.
+ Spotřeba plynu oproti loňsku vzroste o +5-10% také dle EIA (vyváženo dodávkami)
Ok, beru, i když to druhé je asi neutrální, když je to vyváženo dodávkami. - Radek napsal:
+ Na rozdil od ropy NG žadnu ralley ještě nepředvedl.
Teď nevím, jak jsi to myslel. Čekáš ralley na konci roku nebo jako korelaci s ropou? Jestli na konci roku, tak ralley up byla jen v letech 2004 a 2005, jinak 2001,2002,2003 a 2006 se ralley up nekonala. Zajímavé je, že v průběhu října nebo na konci října se to vždycky zlomilo a konala ralley down v letech 2001,2003,2004,2005,2006. | |
| | | Radek Moderator
Poeet p?íspivku : 1052 Localisation : Moravia / Silesia Registration date : 01. 07. 07
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Oct 02, 2007 7:56 am | |
| - Myk napsal:
Teď nevím, jak jsi to myslel. Čekáš ralley na konci roku nebo jako korelaci s ropou? Jestli na konci roku, tak ralley up byla jen v letech 2004 a 2005, jinak 2001,2002,2003 a 2006 se ralley up nekonala. Zajímavé je, že v průběhu října nebo na konci října se to vždycky zlomilo a konala ralley down v letech 2001,2003,2004,2005,2006.
Ahoj Možná je slovo ralley silné slovo ale na druhé straně: Meanwhile, natural gas prices have diverged significantly from the price of oil. Historically, the price of oil has averaged around 6.2 times the price of natural gas. In other words, if oil is $80 a barrel, natural gas would normally trade at $12.90 per mmcf. Why? Because there is an energy equivalency of 6.2 times between a barrel of oil and a mmcf of natural gas. However, natural gas is not $12.90 per mmcf. Rather it ranges from $6.30 for the forward month contract up to $9.12 for natural gas delivered in the winter of 2009. In other words, natural gas is extremely inexpensive relative to oil by historical standards.
Why? For starters, natural gas is not as easily transporable as oil. Therefore, its price is driven by supply and demand in regional markets. Since Hurricane Katrina, there have been no major outages of natural gas supply in the U.S., there has been increased production (as a result of the high prices after Katrina), and the summer and winters have been mild, resulting in reduced consumption. As a result, natural gas inventory levels are about 13% above their historical averages. If natural gas exceeds storage capacity, producers have no other option than to burn the natural gas. These burn-offs are extremely costly and wasteful. | |
| | | Radek Moderator
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Oct 02, 2007 10:46 pm | |
| Trochu jsem poupravil strategii u plynu.
Vyhodil jsem denní obchodování jako přílíš pomalé. A přešel na 90-60 min. S tím že jedu v 70% cenovém kanálu dle TA (MACD + Slow stochastic) pouze obchody směrem UP. | |
| | | Radek Moderator
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Oct 23, 2007 10:36 pm | |
| NG Z7 (prosincový) je pěkně vyklesaný. Rozhodně více než by se slušelo na kanál v němž se pohybuje. Uvidíme co stím udělá zpráva o zásobách ať už zítra ropy nebo ve čtvrtek plynu. Škoda jen že denní TA již není tak jednoznačné UP jako před měsícem spíše naopak. Týdenní jede pořád UP ale pokud do konce týdne nenastane průdký růst pak i ta ukáže sestupný trend. Pokud si však uvědomíme na jaké hladině je dnes dollar a to že po energiich je dnes hlad tak je zemní plyn neskutečně nízko. Asi by měl někdo Číňany naučit vyrábět plynové kotle a klimatizace . | |
| | | Piti Investor
Poeet p?íspivku : 373 Age : 48 Localisation : Holýšov Registration date : 06. 11. 07
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Nov 06, 2007 9:09 pm | |
| Ahoj, jsem rád, že jsem při brouzdání po netu narazil na toto forum a tradery se stejným zájmem jako já. O obchodování NG jsem přemýšlel již delší dobu (více než rok), kdy jsem si poprvé všimnul podzimní sezionality. Stále jsem ale nevěděl, jak NG obchodovat, přes future je to přeci jenom silné kafe, jak pro zisky tak bohužel i ztráty Zatím jsem udělal pouze pár obchodů s long K.O. certifikáty od Goldman Sachs Používal jsem tyto K.O. cert. http://zertifikate.onvista.de/snapshot.html?ID_INSTRUMENT=17519752http://zertifikate.onvista.de/snapshot.html?ID_INSTRUMENT=17519721Používám dost konzervativní přístup, SL dle měsiční volatility NG, tj. cca 1 USD. Je to proto, že teprve začínám live obchodovat NG a nepoužívám složité indikátory TA analýzy, pouze FIBO, S/R úrovně a Trend line. S pozdravem Míra | |
| | | Radek Moderator
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Nov 06, 2007 9:44 pm | |
| Vítej
Brzo budeš mít zase příležitost vstoupit na UP. | |
| | | Piti Investor
Poeet p?íspivku : 373 Age : 48 Localisation : Holýšov Registration date : 06. 11. 07
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Nov 06, 2007 9:52 pm | |
| Taky jsem si říkal, že jestli to spadne na 7,4-7,5 USD na kontraktu December 2007, že půjdu Up. Jenže jsem se před chvílí díval na historické grafy od roku 1995 a listopad už není na první pohled tak jednoznačný pro long pozice. Takže teď si nejsem jistej. Musím se na to pořádně podívat. Samozřejmě, že to nemůže neustále padat, takže pokud by to opravdu bez nějaké korekce kleslo na 7,4-7,5 USD minimálně lze očekávat malý růstový trend. | |
| | | Piti Investor
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Nov 06, 2007 9:58 pm | |
| Stále totiž nemám v hlavě jasno, jak pro můj styl obchodování (poziční obchody) přistupovat k tradingu NG. Když se dívám na future, tak pokles na hodnotu 7,4-7,5 USD může vypadat jako atraktivní pro vstup do long pozice, ale je nutné si uvědomit, že od začátku září cena NG vzrostla z 5,25 na 8,71 USD. Takže i pokles na 7,4 USD nemusí být dostatečný. I když jednalo by se po pokles na FIBO 38,2% při poklesu na hodnotu 7,39 USD | |
| | | Radek Moderator
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Nov 06, 2007 10:31 pm | |
| - Piti napsal:
- Stále totiž nemám v hlavě jasno, jak pro můj styl obchodování (poziční obchody) přistupovat k tradingu NG. Když se dívám na future, tak pokles na hodnotu 7,4-7,5 USD může vypadat jako atraktivní pro vstup do long pozice, ale je nutné si uvědomit, že od začátku září cena NG vzrostla z 5,25 na 8,71 USD. Takže i pokles na 7,4 USD nemusí být dostatečný. I když jednalo by se po pokles na FIBO 38,2% při poklesu na hodnotu 7,39 USD
Ale nevzrostla musiš započítat i rolování kontraktních měsíců. viz prosincový kontrakt 2007. | |
| | | Pablo Investor
Poeet p?íspivku : 501 Age : 50 Localisation : město perníku Registration date : 08. 10. 07
| Předmět: To Piti Tue Nov 06, 2007 10:38 pm | |
| Ahoj Piti,
je fajn, že se zde objevila další spřízněná duše obchodující komodity přes certifikáty ... Já jsem na plynu letos již 2 x slušně vydělal, nyní jsem v pozici na GS5M2B (Henry Hub Natural Gas), nákup před nedávnem za 2,35 ... před 2 dny jsem však udělal taktickou chybu - mohl jsem prodat za něco málo přes 3,0 se ziskem skoro 30 % ale pod vlivem spanilé jízdy ropy na nová maxima a také díky předpovědi, že na americký východ a středozápad má dorazit z Kanady arktický vzduch jsem soudil na další up a zisk tedy nezrealizoval ... Hmmm, včera a dnes výrazný pokles (rekordní skladové zásoby NG + změna předpovědi počasí - má být naopak nadprůměrné teplo a to snad až do půlky listopadu) ... Uvidím zítra - možná zrealizuji alespoň menší zisk a do týdne by měly být ceny opět vhodné na nástup ... s příchodem mrazů by pak mělo být opět veseleji ... Jinak - četl jsem analýzu (Bloomberg), která přisuzovala NG velký potenciál, plyn je nyní ve srovnání s ropou velmi podhodnocen a vysoké ceny ropy by měly vést ke zvýšené poptávce po plynu jako po levnější alternativě energetického zdroje ... tak uvidíme ... Hodně štěstí Ti přeje Pablo. | |
| | | Myk Investor
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Nov 06, 2007 10:45 pm | |
| Vítej Piti, jsem rád, že jsi se sem přidal. Na finančníkovi jsi měl zajímavé příspěvky k opcím. Doufám, že se Ti tu bude líbit a budeš přispívat i sem.
Radku, dnes jsem četl zajímavý článek o intradelivery spreadech v komoditách. Bylo to sice na zrninách, ale platí to asi obecně. Snažili se tam dokázat, že pokud jsou vzdálenější měsíce výrazně dražší (jak je tomu dnes u NG), neznamená to, že cena bude růst. Tuším na kukuřici došlo k růstu jen ve 30ti procentech případů. Naopak tam testovali strategii, že prodávali vzdálenější měsíc a spekulovali na short. Měli win/loss ratio 65%. Vysvětlovali to tím, že pokud je převis nabídky nad poptávkou, klesá aktuální cena a roste vzdálenější cena, aby stimulovala kupce k uskladnění komodity. Pokud během kontraktního měsíce nedojde k nějaké události, která zvýší rapidně poptávku, po přerolování do dalšího měsíce se přesune převis poptávky do dalšího měsíce a cena následujícího měsíce začne klesat. Neříkám, že cena zemního plynu neporoste, ale jen to tu uvádím, protože na začátku jsme tu rozebírali, že vyšší cena zimních kontraktů signalizuje zdražení plynu. Není to tedy úplně spolehlivé pravidlo. | |
| | | Piti Investor
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Nov 06, 2007 10:46 pm | |
| To Radek: Jasně to chápu, ale snažím se přemýšlet jak z hlediska spotu, tak future. Jenom si myslím, že to co může vypadat jako levné na future, může být drahé při pohledu historické spot ceny. Future jsem nikdy neobchodoval, takže tyhle zákonitosti moc nechápu, zvláště když mezi jednotlivými kontraktními měsíci na NG je takový rozdíl cen. Takže budu vděčný za jakékoliv objasnění. | |
| | | Piti Investor
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Nov 06, 2007 10:51 pm | |
| To Pablo: Já jsem to na posledním obchodu taky moc nevytrhnul. Vstupoval jsem 23.10.2007 na ceně 7,43 USD kontraktu December 2007. Předpokládaný výstup jsem měl 8-8,1 USD. Na úrovni 7,8 USD byla silná rezistence a tak mě napadlo, když to tam bude stagnovat, že zrealizuju profit, počkám na korekci a opět vstoupím do long pozice. Takže na hodnotě 7,8 USd to v reálu šlo 25.10.2007 během dne bokem, tak jsem vystoupil. Jenže korekce ve velikosti, jakou jsem očekával nenastala a trh mi utekl víme kam Zdravím Myk, mě se hned tvůj nick zdál známý. S kolegy co jsme se otrhly od finančníka jsem zřídili vlastní forum, takže co se týká NG budu se snažit psát na obě fora. | |
| | | Myk Investor
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Nov 06, 2007 11:03 pm | |
| - Piti napsal:
- S kolegy co jsme se otrhly od finančníka jsem zřídili vlastní forum, takže co se týká NG budu se snažit psát na obě fora.
No mě se zdálo, že diskuse na finančníku nějak uvadá. Je tajemství, kam jste odešli? | |
| | | Piti Investor
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Nov 06, 2007 11:09 pm | |
| - Myk napsal:
-
No mě se zdálo, že diskuse na finančníku nějak uvadá. Je tajemství, kam jste odešli? Poslal jsem ti soukromou zprávu, nevím jaká pravidla jsou na zdejším foru. I když mi nejsme komerční web, ale volné seskupení traderů.
Naposledy upravil dne Tue Nov 06, 2007 11:10 pm, celkově upraveno 1 krát | |
| | | Radek Moderator
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Nov 06, 2007 11:10 pm | |
| - Myk napsal:
- Naopak tam testovali strategii, že prodávali vzdálenější měsíc a spekulovali na short. Měli win/loss ratio 65%.
Ahoj Myku Musel bych si to ověřit ale tahle strategie by možná šla realizovat tak pomocí warrantu ty ještě najdeš na jednotlivé kontraktní měsíce ale u certifikátu to bude obtížné. Ale zase na druhé straně tohle je vývoj certifikatu na NG o němž tu již padlo pár slov: http://www.rt.boerse-stuttgart.de/pages/search/main.html?LANG=de&searchterm=DE000GS6MFF1&ChartHist=12A včetně rolování kontraktních měsíců na něm šlo za ty 3 měsíce udělat 100%. Ale po bitvě je každý generál Ale k plynu možná bych našel analýzu v němčině která říká že v zimě bude gazprom zase EU vyhrožovat plynem už jen kvůli politice. A k té ceně myslím že pokud klesne NG na cenu takových 7,7USD a bude tam znát náznak že moment se obrací pak koupim zase LONG. Tohle logo si zapamatujte je to druhé ministerstvo zahraničí Ruské federace | |
| | | Myk Investor
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Nov 06, 2007 11:19 pm | |
| - Radek napsal:
A včetně rolování kontraktních měsíců na něj šlo za ty 3 měsíce udělat 100%. Ale po bitvě je každý generál
To vím, také jsem něco málo vydělal. Psal jsem to jen proto, že mě to zaujalo, že rostoucí cena futures kontraktů v čase neznamená automaticky signál pro long. - Radek napsal:
Ale k plynu možná bych našel analýzu v němčině která říká že v zimě bude gazprom zase EU vyhrožovat plynem už jen kvůli politice. No podle mě ceny Gazpromu pro EU nejsou směrodatné pro ceny v USA. Myslím, že USA z Ruska NG vůbec nedováží. Gazprom navíc dává Evropě dlouhodobé kontrakty take or pay navázané na cenu topných olejů. Takže už v září ceny futures na NG v USA klesaly na minima a například náš Trangas smutně akceptoval růst ceny plynu na dvouleté high. | |
| | | Radek Moderator
| Předmět: Re: Natural Gas Tue Nov 06, 2007 11:22 pm | |
| - Myk napsal:
- Je tajemství, kam jste odešli?
Ani není PITI to má jako www stranky u profilu bych řekl No podle mě ceny Gazpromu pro EU nejsou směrodatné pro ceny v USA. Myslím, že USA z Ruska NG vůbec nedováží.No jsou i nejsou. Sice to není jako s ropou která se dá přece jen lépe přepravovat. Ale když Bělorusko nebo Ukrajina přiškrtí kohoutky jde to znát i na cenách Hennry Hub. Je to podobné jako když po sobě střílí Kurdové a Turci i když k nejbližímu ropovodu je to několik stovek kilometrů. Objeví se to na CNN a ceny vystřelí jako kdyby USA utočilo na Irán. Kdo chce psa bít klacek si vždycky najde. | |
| | | Piti Investor
| Předmět: Info zdroje Wed Nov 07, 2007 8:58 am | |
| Protože se snažím dostat NG pořádně pod kůži , dal jsem postupně dohromady různé informační zdroje, které se snažím využívat. Snad se to bude hodit i někomu dalšímu. Bohužel nevím, jak přímo na forum přiložit soubor, tak přikládám extérní odkaz na soubor: http://sweb.cz/Miroslav.Pitak/Info_zdroje-Natural_Gas.doc | |
| | | Piti Investor
| Předmět: Aktuální situace Wed Nov 07, 2007 7:56 pm | |
| Tak NG se motá na 7,7 USD. Od high 8,712 už tedy klesnul o 1 USD. Nyní se tedy NG nachází v pásmu S/R, při současném kursu EURUSD už dostávám myšlenky, že by bylo zajímavé vstoupit přes K.O. cert. a při případném dalším poklesu dokoupit.
Stále jsem si ale myslím, že by pokles mohl pokračovat na 7,4-7,5 USD, takže zkusím se vstupem vytrvat. | |
| | | Myk Investor
| Předmět: Re: Natural Gas Wed Nov 07, 2007 8:06 pm | |
| Uvidíme po zítřejších zásobách. Ale předpověď je stále teplé počasí a očekává se, že zásobníky budou narvané k prasknutí.
Above-normal temperatures'' will move into the East by Nov. 13, forecaster Matt Rogers of MDA Federal Inc.'s EarthSat's Energy Weather said in a note.
New York may reach 59 degrees Fahrenheit (15 Celsius) by Nov. 13 with a low of 45 degrees. The seasonal high and low is 54 and 42, according to the U.S. National Weather Service.
Stockpiles rose to a record 3.509 trillion cubic feet for the week ended Oct. 26, the Energy Department said Nov. 1.
The Energy Department is scheduled to release its weekly supply report tomorrow at 10:30 a.m. in Washington.
Utilities and other large consumers have stuffed the heating fuel into 400 underground caverns and aquifers during warm- weather months to meet winter heating needs, when U.S. demand exceeds production and imports. | |
| | | Piti Investor
| Předmět: Re: Natural Gas Wed Nov 07, 2007 8:12 pm | |
| Zdravím Myk, pokud vcezmu aspekty týkající se pouze NG jak z hlediska zásob tak počasí, tak to hovoří pro další pokles. Pak je tu ale vysoká cena ropy (i když nyní to trochu kleslo z 98,5 na 97,2 USD) a tak se může stát, že se zvýší zájem o NG. Bohužel nyní tu máme argumenty hovořící jak pro růst, tak pokles ceny. Ideální je, když vše hovoří buď pro long nebo short, ale to by bylo příliš ideální . | |
| | | Myk Investor
| Předmět: Re: Natural Gas Wed Nov 07, 2007 9:16 pm | |
| Ahoj Piti, já si myslím, že Natural Gas není krátkodobě vůbec substitut pro ropu. Nat Gas může ropu substituovat pouze v oblasti topných olejů, tj. vytápění. Elektřina se z ropy vyrábí minimálně a většinou v teplárnách jako kogenerace s vytápěním. V oblasti motorových paliv a petrochemie je substituce nulová. Bohužel změna technologie vytápění vyžaduje investice, v lepším případě pouze do technologie (kotle), vhorším případě do infrastruktury (trubky s rozvodem plynu). Pokud současný rozdíl cen podnítí nějaké spotřebitele k akci a přechodu z topného oleje na plyn, nestoupne poptávka zítra, ani příští týden, ale v horizontu měsíců. | |
| | | Sponsored content
| Předmět: Re: Natural Gas | |
| |
| | | | Natural Gas | |
|
Similar topics | |
|
| Povolení tohoto fóra: | Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
| |
| |
| |