| Brent Crude oil | |
|
+22Honzajs velkámedvědice trjar Nimrod 911 Piti l_kozak Harry medrico jannastas peta.holub DendaZ karkulka Pablo lemming inWestor lynxsharpeye pepab Myk jopo66 Joseff Radek 26 posters |
|
Autor | Zpráva |
---|
Radek Moderator
Poeet p?íspivku : 1052 Localisation : Moravia / Silesia Registration date : 01. 07. 07
| Předmět: Re: Brent Crude oil Wed Oct 31, 2007 6:10 pm | |
| | |
|
| |
Radek Moderator
Poeet p?íspivku : 1052 Localisation : Moravia / Silesia Registration date : 01. 07. 07
| Předmět: Re: Brent Crude oil Wed Oct 31, 2007 6:20 pm | |
| Ahoj zkusím odpověďět: - Myk napsal:
Takže dotazy zní: 1) Proč brokerjet neumožňuje koupi přímo od emitenta, když KO certikáty běžně od tohohle emitenta jdou koupit?
Tohle se moc často nestáva: - buď technická porucha - emise v ten daný okamžik není kotovana (velká volatilita) - čas je mimo dobu obchodování - Myk napsal:
2)Zatím jsem kupoval jen od emitenta, kde není problém s vyplněním příkazu. Je při nákupu přes burzu nějaká zrada, na kterou bych si měl dát pozor?
Neni jen je tam vyšší poplatek za obchod. Emitent má na Euwaxu ty samé kurzy jako poskytuje přímo. A když má certifikat velký spread je někdy vhodnější EUWAX protože při troše štěstí se může najit osoba která koupi/prodá pro sebe i pro tebe za lepší ceny. - Myk napsal:
3) Jak hledáte waranty, aby jste neztráceli čas s analýzou papírů, které nakonec brokerjet neumožní nakoupit? No tohle bohužel není tak jednoduché jako u certifikatů. Je třeba si vypsat pár papírů např. z Onvisty a pak si jejich chování nasimulovat v nějaké kalkulačce warrantů. Výhoda je v tom že pokud se podklad hýbe v rozumných mezích vybraný warrant ti může vytržet relatívně dlouhou dobu. | |
|
| |
pepab Investor
Poeet p?íspivku : 90 Localisation : Vysočina Registration date : 02. 07. 07
| Předmět: Re: Brent Crude oil Wed Oct 31, 2007 9:44 pm | |
| Dle TA z dílny Godmode-trader se nám ropa chystá na 95USD a nakonec na 100-105USD.Tak budu sledovat. | |
|
| |
Myk Investor
Poeet p?íspivku : 352 Localisation : Bodenbach Registration date : 26. 08. 07
| Předmět: Re: Brent Crude oil Thu Nov 01, 2007 4:35 pm | |
| - Bloomberg napsal:
- Pemex resumed crude-oil exports at a rate of 800,000 barrels a day and will add another 300,000 by the end of today local time, Carlos Morales, chief of the company's exploration and production, said yesterday at a Mexico city press conference. Pemex previously said that 600,000 barrels a day of production had been halted.
Tak Mexičani se báli přiznat, že zastavili prakticky veškerý export do USA. Jestli dobře počítám, 800+300 je milion sto tisíc barelů denně a ne původně přiynaných 600. To byla docela klika, jinak už jsme mohli být na 100 předevčírem. Radku díky za odpovědi. | |
|
| |
DendaZ Investor
Poeet p?íspivku : 18 Registration date : 10. 09. 07
| Předmět: Waranty Thu Nov 01, 2007 6:44 pm | |
| Snad si dovolím ještě poznatek k Radkovi a Mykovi ohledně warantů. Snažil jsem se je zkoumat ze vše "úhlů pohledu" - rozuměj parametrů..., ale nakonec jsem usoudil, že tato bádání a kalkulačky sice přinesou nějaký základní pohled, ale problém je v tom, že podobně jako KO hranice u certifikátů, tak výše zmíněné "úhly pohledu" emitent může měnit v průběhu platnosti, a tím dokáže emitent vývoj pohybu warantu změnit k nepoznání od základního výpočtu. Takže jej samozřejmě posuzuji z poměru vůči podkladové ceně, strike, spread a volatilitu, ale hodně moc se mi vždy vyplatilo pečlivé srovnání s vývojem podkladu v minulosti a to lze na Euwaxu udělat poměrně jednoduše, což Onvistě chybí k dokonalosti... Samozřejmě pokud nejsem přesvědčený o jistém pohybu v daném směru, tak se vyhýbám warantům cca 2 měsíce před datem splatnosti, ale také se splatností více jak 1 rok. Ovšem to již musí posuzovat každý se svým myšlením a názorem. Tož tak... | |
|
| |
lemming Investor
Poeet p?íspivku : 221 Registration date : 14. 10. 07
| Předmět: Re: Brent Crude oil Thu Nov 01, 2007 8:31 pm | |
| DenazZ: Jediny co muze emitent menit je implikovana volatilita. Je pravda, ze s ni obcas dela pekny kusy, takze podklad jede ve smeru warrantu a pritom jeho cena se nemeni. Ale zas tak slozity to neni - obcas to muze si vyuzit i ve svuj prospech :-) | |
|
| |
Myk Investor
| Předmět: Re: Brent Crude oil Thu Nov 01, 2007 8:37 pm | |
| - DendaZ napsal:
- ..., ale problém je v tom, že podobně jako KO hranice u certifikátů, tak výše zmíněné "úhly pohledu" emitent může měnit v průběhu platnosti, a tím dokáže emitent vývoj pohybu warantu změnit k nepoznání od základního výpočtu.
Má vůbec emitent nějaká pravidla, která musí při stanovení ceny warrantu respektovat? Jestli tomu dobře rozumím, tak u warrantu si emitent v podstatě může určit cenu jak uzná za vhodné. Zvolením implikované volatility prakticky určuje cenu. Anebo obráceně, implikovaná volatilita je teoretická volatilita, která odpovídá zvolené ceně. Jediné co musí respektovat je, že by se neměl příliš odchýlit od tržní ceny opcí směrem dolů, protože pokud by cena warantu a opcí se stejným strike byla příliš odlišná, mohl by kdokoliv použít arbitráž - nakoupil by warranty a vypsal opci a měl by zaručený zisk bez rizika. | |
|
| |
Radek Moderator
| Předmět: Re: Brent Crude oil Thu Nov 01, 2007 9:16 pm | |
| - Myk napsal:
- měl by zaručený zisk bez rizika.
Jenže tohle by udělal jednou podruhé možná potřetí a mohl by s certifikaty / warranty skončit protože by se mu každý vyhnul širokým obloukem. Nehledě na to že podobné kroky by nenalezly podporu v německém právu podle nichž jsou dané opce vypisovány. | |
|
| |
Myk Investor
| Předmět: Re: Brent Crude oil Thu Nov 01, 2007 9:34 pm | |
| - Radek napsal:
Jenže tohle by udělal jednou podruhé možná potřetí a mohl by s certifikaty / warranty skončit protože by se mu každý vyhnul širokým obloukem. Nehledě na to že podobné kroky by nenalezly podporu v německém právu podle nichž jsou dané opce vypisovány. To bylo opačně. Pokud by emitent uměle snížil cenu warrantu příliš, mohl bych na tom mohl profitovat třeba já a ten bezrizikový výnos bych mohl dosáhnout. A mě to německé právo nemůže zakázat. A nedělám si iluze, že emitenti nemanipulují s kurzem. Možná se jen víc bojí a nedovolí si tolik. Mě z toho vyplývá, že pokud to půjde, zůstanu u opcí. Bohužel na ropu jsou na mě opce příliš drahé a budu muset risknout waranty, ač jsem to původně neměl v plánu. | |
|
| |
lemming Investor
Poeet p?íspivku : 221 Registration date : 14. 10. 07
| Předmět: Re: Brent Crude oil Fri Nov 02, 2007 12:53 am | |
| Myk: A co opce na USO? I pomerne ITM stoji do $1000 a pri pouziti vertikalniho spreadu jeste radove mene. | |
|
| |
lynxsharpeye Moderator
Poeet p?íspivku : 737 Localisation : Ostrava Registration date : 03. 09. 07
| Předmět: Re: Brent Crude oil Fri Nov 02, 2007 12:55 am | |
| Omlouvam se vsem, kterym dluzim odpovedi (PM), pres vikend odpovim. Prave jsem byl velmi profesionalne okraden o me doklady, penize, kreditky, telefon a fotak. Zustalo mi asi 5 peso, takze mam ted uplne jine problemy. Bohudik jsem dnes nechal notebook doma, takze o ten jsem neprisel, coz by byla katastrofa. US indexy jsou v rudem, ale to je nic proti me nalade, protoze ja jsem ted "motherf....g angry!!! a nic hezkeho nebo chytreho bych napsat stejne nedokazal.
:-( | |
|
| |
Myk Investor
| Předmět: Re: Brent Crude oil Fri Nov 02, 2007 2:02 am | |
| - lemming napsal:
- Myk: A co opce na USO? I pomerne ITM stoji do $1000 a pri pouziti vertikalniho spreadu jeste radove mene.
Díky za tip, to jsem neznal. Při letmém pohledu tam vidím trochu nevýhodu, že investují do portfolia produktů, což mi znemožňuje odhadnout, jak se bude cena vyvíjet při poklesu WTI. Jednak nevím, jaké je přesné složení portfolia a jednak investují taky do nat gasu, který může posilovat proti ropě i při jejím poklesu. To Argentina: Soucítím s Tebou, taky jsem běhal po Peru a sháněl pas a blokoval kreditky. Do návštěvy jižní Ameriky jsem byl přesvědčený ultra liberál, ale teď už si myslím, že podpora v nezaměstnanosti má něco do sebe. | |
|
| |
DendaZ Investor
Poeet p?íspivku : 18 Registration date : 10. 09. 07
| Předmět: Ještě jednou k warantům... Fri Nov 02, 2007 11:43 am | |
| Snad jen doplním - po více jak ročních praktických zkušenostech s waranty, že emitenti si v emisní dokumentaci stanoví - samozřejmě v souladi s právem - parametry a jejich hranice ve kterých se mohou pohybovat, a pokud bych tedy chtěl detailně znát možnosti vývoje daného warantu, musel bych na kalkulačce zkusit všechny tyto kombinace... A obávám se, že když jsem toto zkusil, tak právě v souvislosti s neznalostí budoucího vývoje podkladu se to opravdu nedá dost dobře odhadnout... proto tedy volím výše zmíněný "selský rozum s trochou logiky " s mnou osvědčenými parametry warantu (záměrně neuvádím, protože to si opravdu musí každý vyzkoušet sám, a je to součást osobní strategie každého investora...), ale zatím to vychází... . Jinak si Radku myslím, že se všichni emitenti tak trošku pohybují na hranicích práva, např. již mnohokrát zmiňované "technické problémy" s kotacema při prudších změnách podkladu, kdy jsme mnozí přišli o pěkné peníze, protože papír prostě nešel prodat, apd., apd. A emitent si tato, ale i jiná "práva manipulací" vždy neopomene v emisní dokumentaci vyhradit... Tož tak... PS Lyxi... Mrzí mne to... Ale znáš to... Pokud nejde o život... | |
|
| |
Myk Investor
| Předmět: Re: Brent Crude oil Sun Nov 04, 2007 2:16 pm | |
| Tak jsem nakonec v pátek nakoupil straddle. Jsem přesvědčený, že současný silný trend up se jen tak nezastaví na ceně 90-100. Neumím ale odhadnout, jestli trend ještě popojede nad 100 a pak zkoriguje nebo jestli korekce přijde už příští týden. Proto jsem se rozhodl pro straddle s exipirací 2008 05 - put warranty se strikem 90 a call warranty se strikem 100. Implicitní volatilita se pohybuje od 25% do 30%, což mi přijde na současnou paniku kolem ropy docela málo.
Abych si ještě zvýšil šance, zakomponoval jsem do straddle spekulaci na zmenšení spreadu mezi WTI a Brent, takže put jsem koupil WTI se strikem 90 a call na Brent se strikem 95.
Plánovaná strategie je, že pokud dojde do konce roku k růstu ceny WTI nad 100, prodám call warant a tím si zlevním držení put warrantu. Put warrant budu držet a spekulovat, že cena na jaře sjede pod 90. Pokud korekce přijde ještě do konce roku, měla by být silná a put warrant by měl vydělat. Pokud předpoklady nevyjdou a cena se bude do konce roku plácat v rozmezí 90-100, zvážím podle aktuálního fundamentu, jestli celý straddle neuzavřít se ztrátou. Měl bych na tom prodělat maximálně pokles časové hodnoty, což by při vzdálenosti 5 měsíců nemělo být příliš tragické. | |
|
| |
Radek Moderator
| Předmět: Re: Brent Crude oil Wed Nov 07, 2007 6:47 pm | |
| 10:36Gasoline supplies down 800K barrels in latest week:Energy D. 10:36Distillate supplies up 100K in latest week: Energy Dept. 10:34Crude supplies down 800K barrels in latest week -Energy Dep
No uvidime jestli padne 100USD ale jestli padne moc dlouho se asi neudrží.
Nevim začína mi to smrdet down | |
|
| |
Myk Investor
| Předmět: Re: Brent Crude oil Wed Nov 07, 2007 7:20 pm | |
| Odkud to bereš tak rychle? | |
|
| |
Radek Moderator
| Předmět: Re: Brent Crude oil Wed Nov 07, 2007 7:26 pm | |
| | |
|
| |
Myk Investor
| Předmět: Re: Brent Crude oil Wed Nov 07, 2007 7:34 pm | |
| Ty zásoby jsou asi bearish, protože zásoby benzínu jsou nadprůměrné a rafinérie by měly omezit výrobu na sklad. No uvidíme, jak dopadne bouřka v Atlantiku. Docela by se mi hodilo, kdyby to poškodilo nějakou plošinu... Zdá se mi to, nebo se kvůli tomu trochu snížil spread mezi WTI a Brentem? | |
|
| |
Radek Moderator
| Předmět: Re: Brent Crude oil Wed Nov 07, 2007 8:34 pm | |
| NEW YORK (MarketWatch) -- Crude supplies rose by 2.3 million barrels to 313.3 million barrels in the week ending Nov. 2, the American Petroleum Institute reported on Wednesday. Distillate stocks rose by 0.5 million barrels to 136.7 million barrels in the same period, while gasoline stocks fell by 2.5 million barrels to 193.6 million barrels, API said. Separately, the U.S. Energy Department said U.S. crude oil inventories in the week ending Nov. 2 fell by 800,000 million barrels compared to the previous week. After the inventory data, crude oil for December delivery remained higher, gaining 68 cents at $97.40 a barrel on the New York Mercantile Exchange. (Correcting headline to show crude supplies rose 2.3 million in the latest week). End of Story Ty týdenní reporty zásob jsou jak pohádka Karla Čapka. O pejskovi a kočičce | |
|
| |
pepab Investor
| Předmět: Re: Brent Crude oil Thu Nov 08, 2007 1:35 am | |
| Jojo,ty statistiky zásob ropy a derivátů jsou nyní pro kočku,nyní je to o poptávce a nabídce peněz v komoditách.Investiční banky na začátku roku vypsaly a nakoupily spoustu opcí se strike kolem 100USD a byly nuceni je pokrývat nákupem futures,aby se vyhnuly velkým ztrátám, expirace opcí je 13.11. ,do té doby WTI dolu nejspíše nepůjde,mimo jiné se ropa stala vynikajícím hedge nástrojem na klesající US$ pro všechny velké money přes Čínu,státy Perského zálivu až po USA a to centrální banky světa neovlivní. Dole obr. z dílny godmode ze 6.11.,ta dnešní korekce jim zatím vychází. | |
|
| |
pepab Investor
| Předmět: Re: Brent Crude oil Thu Nov 08, 2007 5:17 am | |
| Ještě doplním zajímavý pohled na % vývoj cen ropy od ledna,v letech 2004 a 2005 vytrvaly ceny na vyšších úrovních.Pokračování slabého U.S. dollaru způsobí,že tržní síly pravděpodobně vyvinou tlak na vytrvale vyšší ceny po delší dobu. | |
|
| |
lynxsharpeye Moderator
Poeet p?íspivku : 737 Localisation : Ostrava Registration date : 03. 09. 07
| Předmět: Re: Brent Crude oil Fri Nov 09, 2007 4:05 pm | |
| | |
|
| |
Myk Investor
| Předmět: Re: Brent Crude oil Fri Nov 09, 2007 7:20 pm | |
| To je dobrá zpráva. Tady zase píšou, že příští rok produkce Brentu klesne o 13 mil. barelu ročně a od 2012 o dalších 10 milionu barelů ročně. http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601072&sid=awc_jMlx5COo&refer=energy Těch 8 miliard v Brazílii je impozantní číslo, ale otázka je, jestli jak bude nákladné jí dostat z té hloubky, kdy začne produkce a jestli ty senzační odhady nejsou nadhodnocené jako před pár lety v oblasti kaspického moře. | |
|
| |
Radek Moderator
| Předmět: Re: Brent Crude oil Thu Nov 15, 2007 6:33 pm | |
| 10:31Gasoline supplies up 700,000 brls in latest week 10:31Distillate supplies down 2 mln brls in latest week 10:30Crude supplies rose 2.8 millionbrls in latest week
S 9x USD se můžeme rozloučit | |
|
| |
pepab Investor
| Předmět: Re: Brent Crude oil Fri Nov 16, 2007 1:55 am | |
| Brent se dnes udržela na 90,23 USD, je zajímavé jak to viděli technici od godmode z 13.11.2007 | |
|
| |
Sponsored content
| Předmět: Re: Brent Crude oil | |
| |
|
| |
| Brent Crude oil | |
|