Vítejte :-)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Vítejte :-)

LazyBear1@seznam.cz

PříjemPříjem  GalleryGallery  HledatHledat  Latest imagesLatest images  RegistraceRegistrace  Přihlášení  

Bratroropa

Goto down 
+16
lemming
jiran07
Robin
jopo66
Piti
inWestor
Joseff
baryk
zdenek
janula
Radek
Jari
Pablo
Véna
jannastas
velkámedvědice
20 posters
Jdi na stránku : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AutorZpráva
jopo66
Investor
Investor

Poeet p?íspivku : 288
Registration date : 24. 08. 07

Bratroropa - Stránka 3 Empty
PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeFri Dec 05, 2008 8:48 pm

Zdravim panove, okrem toho ze cakam na striebro, zachcelo sa mi byt aj trochu sejkom. Kedze ropa sa planda niekde okolo 40 USD, rozmyslam nad nejakym indexovym certifikatom. Nemate nejaky konkretny typ - najradsej od Commerzbank. Skusal som to hladat, ale neviem v BJ aplikacii vybrat spravne podkladove aktivum na brent ropu.
A este jeden dotaz nasiel som napriklad toto:

http://zertifikate.onvista.de/snapshot.html?ID_INSTRUMENT=9260996&MONTHS=intraday&CHART=1#chart

je to Index- und Partizipations-Zertifikate - co je to za kombinacia? Co je vlastne ta participacia?

Dik za help...
Návrat nahoru Goto down
http://www.jopo.sk
Piti
Investor
Investor
Piti

Poeet p?íspivku : 373
Registration date : 06. 11. 07

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeFri Dec 05, 2008 9:00 pm

citace :
Co je vlastne ta participacia?

No to je velký problém u indexových certifikátů na komodity. Smile
ceny mezi konkraktními měsíci jsou různé a pokud emitent jako v tomto případě zanechává poměr odběru 1:1, tak musí změnit poměr participace. V dlouhodobém pohledu to znamená, že certifikát nekopíruje cenu podkladu, kdyby jsi to chtěl porovnat.

Na komodity je lepší používat k.O. certifikáty s nízko položenou K.O. bariérou, kde emitent pravidelně upraví při rolování hodnoty basispreis a K.O. bariéry, takže víš na čem jsi. Už jsme to někde řešili na foru traders.cz, ale nedobrali jsme se nějakého výsledku. podle mě je lepší se těmto certifikátům vyhnout.

Když jsem to nyní přepočítal, tak cena toho certifikátu odpovídá ceně cca 30 USD a při přepočtení na participaci 100% ze stávajících 71,92% se dostaneš na aktuální cenu ropy. Rolování kontraktů prostě tento certifikát znehodnocuje.

Budu rád když mě někdo vyvede z omylu, ale když jsem se tím kdysi lehce zabýval, vyvodil jsem z toho tento závěr a raději komodity obchodoval přes K.O. certifikáty u kterých to bylo pro mě průhlednější.
Návrat nahoru Goto down
http://proinvestory.cz
Robin

Poeet p?íspivku : 4
Registration date : 16. 09. 07

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeFri Dec 05, 2008 11:02 pm

[quote="Piti"]
citace :

ceny mezi konkraktními měsíci jsou různé a pokud emitent jako v tomto případě zanechává poměr odběru 1:1, tak musí změnit poměr participace.

Ahoj všem,
nerozumím tomu, proč emitent musí změnit poměr participace ?
S KO čerty nemám dobré zkušenosti, ikdyž je pravda, že jsem nezkoušel malou páku.
Ten participační by neměl teoreticky nikdy skončit, nebo se mýlím?
Návrat nahoru Goto down
Piti
Investor
Investor
Piti

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeFri Dec 05, 2008 11:06 pm

končit by neměl, to máš pravdu, ale emitent musí zahrnout rozdíl cen mezi jednotlivými kontraktními měsíci a to dělá změnou participace. U K.o certifikátů se to děje změnou Basispreis a K.O. bariéry.

Tzn. při rolování index certifikátu se změní jeho cena, jak je vidět, u K.O. certifikátu se mění bariéry při zachování ceny, tj. zase může růst pravděpodobnost proražení bariéry, záleží na způsobu rolování, jestli v následujícím kontraktním měsíci je cena vyšší nebo nižší.
Návrat nahoru Goto down
Robin

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeSat Dec 06, 2008 12:17 am

Piti napsal:
končit by neměl, to máš pravdu, ale emitent musí zahrnout rozdíl cen mezi jednotlivými kontraktními měsíci a to dělá změnou participace.
Ale nemusel by to dělat, že? Ten rozdíl cen kontraktů by se přeci mohl promítnout pouze v ceně. Tohle by mě jako emitenta vůbec nenapadlo :-)
Máš pravdu, že KO čert s minimální pákou je taky možnost, ale zatím nevylučuju, že použiju tento druh čerta.
Díky za info.
Divím se, že není poptávka po jednoduchém certifikátu, který by průhledně pouze kopíroval podklad..
Návrat nahoru Goto down
velkámedvědice
Moderator
Moderator
velkámedvědice

Poeet p?íspivku : 1130
Registration date : 20. 08. 07

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeSat Dec 06, 2008 12:39 am

Ahoj Robine!

Komodity nejsou akcie.Akcie mají okamžitou cenu.Komodity se obchodují se v budoucích dodávkách.Proto Tvůj požadavek nejde realizovat,emitenti jsou nevinní,jako slovo boží.Ten jev který nelze obejít nastuduješ v liteatuře myslím jako contango average či jak.
Návrat nahoru Goto down
jopo66
Investor
Investor

Poeet p?íspivku : 288
Registration date : 24. 08. 07

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeSat Dec 06, 2008 1:03 am

Dik Piti a VM za strucne odpovede.
Ak tomu dobre rozumiem, tak ono sa napr. Brent obchoduju futures na viac terminov dodania v buducnosti a aktualna cena ktora je aktualne na burze je cena toho kontraktu, ktory je najblizsi a pri prechode tym datumom vlastne preskoci na cenu toho dalsieho kontraktu. Rozumiem tomu spravne? A funguje to takto u vsetkych komodit? Zlato, striebro a pod?
Dik za odpovede.
Návrat nahoru Goto down
http://www.jopo.sk
Robin

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeSat Dec 06, 2008 1:12 am

velkámedvědice napsal:
Ahoj Robine!

Komodity nejsou akcie.Akcie mají okamžitou cenu.Komodity se obchodují se v budoucích dodávkách.Proto Tvůj požadavek nejde realizovat,emitenti jsou nevinní,jako slovo boží.Ten jev který nelze obejít nastuduješ v liteatuře myslím jako contango average či jak.

Ahoj VM !
To chápu, ale dám příklad ropa stojí 100 dol. a certifikát taky 100 dol., 1:1
a následující kontrakt stojí 105 dol.
Při rolování, kdy dochází k té změně participace, proč by podle mé verze nemohlo být zachováno 1:1 a skokově nedošlo ke změně ceny certifikátu na těch 105 dol. ?
Návrat nahoru Goto down
Piti
Investor
Investor
Piti

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeSat Dec 06, 2008 11:35 am

jopo66 napsal:
Dik Piti a VM za strucne odpovede.
Ak tomu dobre rozumiem, tak ono sa napr. Brent obchoduju futures na viac terminov dodania v buducnosti a aktualna cena ktora je aktualne na burze je cena toho kontraktu, ktory je najblizsi a pri prechode tym datumom vlastne preskoci na cenu toho dalsieho kontraktu. Rozumiem tomu spravne? A funguje to takto u vsetkych komodit? Zlato, striebro a pod?
Dik za odpovede.

Když je podkladovým aktivem spot, tj. většinou zlato, stříbro, platina, palladium i průmyslové kovy, atd. tak není žádný problém s index certifikáty, horší jak jsem to psali je u future podkladu. Emitent se většinou řídí dle nejbližšího kontraktního měsíce a GS většinou 7- 14 dní před jeho vypršením (obchodoval jsem K.O. certifikáty na Natural Gas od GS) roluje do dalšího měsíce, tj. upravuje cenu dle následujícího kontraktního měsíce.

U index certifikátu to může buď provést změnou poměru odběru nebo změnou participace, ve finále to vyjde nastejno.

Takže tomu rozumíš správně. Smile
Návrat nahoru Goto down
zdenek
Investor
Investor

Poeet p?íspivku : 231
Registration date : 02. 08. 08

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeSat Dec 06, 2008 1:23 pm

Ahoj,

Joseffe, nemel bys takovy hezky graf, jako sem obcas davas, take na ropu? Treba tam bude neco zajimaveho.
Návrat nahoru Goto down
velkámedvědice
Moderator
Moderator
velkámedvědice

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeMon Dec 08, 2008 6:41 pm

Ahoj Jari!!

Nákup SG244H oo))
Návrat nahoru Goto down
Jari
Investor
Investor

Poeet p?íspivku : 276
Registration date : 25. 04. 08

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeMon Dec 08, 2008 7:53 pm

aspoň v tom nejsme sami Smile
Návrat nahoru Goto down
Pablo
Investor
Investor
Pablo

Poeet p?íspivku : 501
Registration date : 08. 10. 07

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeTue Dec 09, 2008 2:55 am

Ahoj kluci !

Držím vám s tím SG244H palce ... skoro 20 % ochrana na 5 pracovních dní by snad mohla stačit ... uvažoval jsem o něm taky, ale než jsem se dnes dostal v klidu k počítači, byl bonus již jen okolo 11 % při nadhodnotě přes 42 % - takže ten potenciální výnos versus riziko mi už nepřišel až tak zajímavý ...

Prodal jsem dnes proražený GS72WM ... to, že byl tento papír v pátek proražen, jsem zjistil až na stránkách emitenta ... Ariva, Euwax i Onvista hlásí shodně, že je vše OK ... ?! Přestoupil jsem vzápětí do GS72WK, kde je bonus mechanismus doposud intaktní - ač jsem to původně neplánoval, využil jsem protisměrného pohybu respektive poklesu ceny papíru ( - 5,7 %) při růstu WTI ( + 6,5 %), čímž byla prakticky zrušena nadhodnota (předtím nad 10 %) - v době nákupu byla jen necelé 1 %, takže až na ten cap je to obdobné jako investice do podkladu a bonus mechanismus je vlastně "zdarma" ... Kluci, máte někdo nějaké rozumné vysvětlení protisměrného pohybu tohoto certifikátu a podkladu ? Chápal bych to u toho proraženého GS72WM, ale že intaktní bonus při růstu podkladu o více 6 % oslabí o bezmála taky o 6 % mi jasné není ... Pablo
Návrat nahoru Goto down
jannastas
Investor
Investor
jannastas

Poeet p?íspivku : 296
Registration date : 31. 12. 07

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeTue Dec 09, 2008 10:29 am

Pablo napsal:
Přestoupil jsem vzápětí do GS72WK, kde je bonus mechanismus doposud intaktní - ač jsem to původně neplánoval, využil jsem protisměrného pohybu respektive poklesu ceny papíru ( - 5,7 %) při růstu WTI ( + 6,5 %), čímž byla prakticky zrušena nadhodnota (předtím nad 10 %) - v době nákupu byla jen necelé 1 %, takže až na ten cap je to obdobné jako investice do podkladu a bonus mechanismus je vlastně "zdarma" ... Kluci, máte někdo nějaké rozumné vysvětlení protisměrného pohybu tohoto certifikátu a podkladu ? Chápal bych to u toho proraženého GS72WM, ale že intaktní bonus při růstu podkladu o více 6 % oslabí o bezmála taky o 6 % mi jasné není ... Pablo
V poslední době jsem se s tím také několikrát setkal. Short jde dolů, podívám se na podklad a ten jde také dolů. Nechápu to.
Včera se mi stala jiná zajímavost, měl jsem KO na Allianz a ten byl proražen, zkusil jsem jej prodat na burze (u emitenta to nešlo) a prodal jsem jej dokonce za lepší cenu než jsem jej v pátek koupil.
Návrat nahoru Goto down
baryk
Investor
Investor

Poeet p?íspivku : 231
Registration date : 12. 09. 08

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeTue Dec 09, 2008 10:49 am

Jari,VM,Pablo
Kde, prosím vás,sledujete hodnotu podkladu SG244H a GS72WK?Díky.Držte se.
Návrat nahoru Goto down
Jari
Investor
Investor

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeTue Dec 09, 2008 10:56 am

Návrat nahoru Goto down
Pablo
Investor
Investor
Pablo

Poeet p?íspivku : 501
Registration date : 08. 10. 07

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeTue Dec 09, 2008 11:47 am

Ahoj !

Tak dnes se oba papíry vyvíjí podle logiky a předpokladů ... WTI + 0,40 %, proražený GS72WM (nyní tracker) + 0,36 % a doposud neproražený bonus cap GS72WK + 4,96 % s tím, že opět vzrostla včera (pro mě z nepochopitelných důvodů) prakticky vynulovaná nadhodnota ... takže "spekulace" zatím úspěšná (:o)) ...

Jari, nemáš jako odborník vysvětlení pro ten včerejší protisměrný pohyb - viz můj příspěvek o něco výše ? Šlo o chybu emitenta nebo je pes zakopán jinde ? Díky !

Baryku, když si necháš například GS72WK vyhledat na Arivě, pro zobrazení stavu podkladu včetně grafu a dalších údajů stačí rozkliknout modrý podklad v odstavci Basiswert ... Je však dobré ověřovat i u emitenta, protože (nejen) Ariva má někdy k papíru přiřazen podklad chybný - může jít třeba o indexy s podobnými názvy, ale se zcela rozdílnými hodnotami, což pak všechny údaje o certifikátu naprosto zkreslí ... nedávno jsme to tady řešili myslím s nějakými Telecomy či co ... Hezký den všem, Pablo
Návrat nahoru Goto down
Jari
Investor
Investor

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeTue Dec 09, 2008 12:24 pm

Na Arivě se dá nastavit i nejvyšší a nejnižší hodnoty na grafech, je tam vidět to proražení GS72WM, jehož bariéra byla na 41,53 a low v pátek bylo na vteřinku 41,47.

Já sázím, že tohle jsou chyby emitenta, tenhle protisměrný pohyb na ropě od goldmanů se nestal poprvé a i předtím to bylo kvůli zpožděnému ocenění, teprve včera zahrnuli do ceny páteční propady, ačkoli se mezitím ropa zase zvedla, takže to považuji za opožděné přeceňování oproti podkladu.

Emitenti v posledních týdnech dělají hodně chyb, to už tu dlouho nebylo.
Návrat nahoru Goto down
Piti
Investor
Investor
Piti

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeTue Dec 09, 2008 12:39 pm

No, já bych si netroufal tvrdit, že se jedná o chybu emietnta, vzpomeňte si, co je bonus certifikát - je to podkladové aktivum + binární opce a cena opce se také vyvíjí dle volatility. Při stávajícím divokém vývoji na ropě bude logicky docházet i k prudkým změnám implikované volatility a tudíž změny ceny binární opce. Proto může docházet i k protichůdným pohybům podkladové aktivum x bonus certifikát.

Tím samozřejmě nevylučuji možnost, že emitent udělal chybu, jen nabízím další možné vysvětlení. Smile
Návrat nahoru Goto down
velkámedvědice
Moderator
Moderator
velkámedvědice

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeTue Dec 09, 2008 12:49 pm

Já to vidím jako Piti,věc jsem taky včera sledoval,papír držím.Kdybych nekupoval Jaryho,tak jsem v něm rozšířil pozici..
Návrat nahoru Goto down
velkámedvědice
Moderator
Moderator
velkámedvědice

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeTue Dec 09, 2008 12:58 pm

Ahoj Kluci!!

Jari,tak to bylo rychlé,papír DE000SG244H2 od včerejška přidal 12%,bonus téměř vyčerpán,prodávám,dík za tip!!!
Návrat nahoru Goto down
Jari
Investor
Investor

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeTue Dec 09, 2008 1:14 pm

jj, taky jsem to dnes vzal Smile
Návrat nahoru Goto down
Piti
Investor
Investor
Piti

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeTue Dec 09, 2008 1:15 pm

Na ropu existuje index volatility OVX, více info na http://www.cboe.com/micro/oilvix/introduction.aspx

Historická Close daily data: http://www.cboe.com/publish/Scheduledtask/mktdata/datahouse/ovxhistory.csv
Návrat nahoru Goto down
Jari
Investor
Investor

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeTue Dec 09, 2008 6:52 pm

No, já jen, že i ten "náš" druhý bonus od Societe Generale, který má bariéru zhruba na stejné úrovni jako ten od Goldmanů, jen o měsíc kratší splatnost šel i včera slušně nahoru, zatímco ten od Goldmanů dolů, nezdá se mi, že by ta opce způsobila tak obrovský rozdíl v chování nejen vůči podkladu, ale hlavně vůči jiným bonusům na ropu od jiných emitentů s né příliš rozdílnými parametry. Tentokrát bych to opravdu viděl spíše na emitenta než na opci, ten rozdíl ve včerejším chování byl opravdu extrémní mezi těmi bonusy, aby to způsobila pouze opce...
Návrat nahoru Goto down
Piti
Investor
Investor
Piti

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitimeTue Dec 09, 2008 7:09 pm

Nechci vypadat jako obránce emitentů, že to jsou svatouškové, ale opět pozor.

Indexy volatility pro určité podkladové aktivum nejsou jediné, ale obchodují se future s různými kontraktními měsíci. Většinou nejbližší kontraktní měsíc má nejvyšší volatilitu a se vzdálenější expirací se volatilita snižuje (volatilita indexu volatility-vím, z ní to blbě).

Protože DE000SG244H2 má expiraci 15.12.2008 bude se počítat nejbližší kontraktní měsíc OVX, který má největší volatilitu a silně reaguje na jakoukoliv změnu na trhu. Na vzdálenějších měsících už tolik OVX nekolísá. Občas se indexy volatility na různých kontraktních měsících pohybují i protichůdně.

Omlouvám se, nedokážu to v rychlosti nějak jednoduše vysvětlit, snad to bude alespoň trochu jasné. Takže to může být vysvětlení (ale nemusí), proč se bonus certifikáty s různými exspiracemi chovají různě.

Aktuálně je OVX 97,4 !!!
Návrat nahoru Goto down
Sponsored content

PříspěvekPředmět: Re: Bratroropa   Bratroropa - Stránka 3 Icon_minitime

Návrat nahoru Goto down

Bratroropa
Strana 3 z 6Jdi na stránku : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Povolení tohoto fóra:Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Vítejte :-) :: Certifikáty, warranty-
Přejdi na: