|
| Siemens - bonus return certifikát | |
|
+13jannastas l_kozak janula Tawa Piti Medved Myk Radek pck pepab Austrian velkámedvědice Pablo 17 posters | |
Autor | Zpráva |
---|
Pablo Investor
Poeet p?íspivku : 501 Age : 50 Localisation : město perníku Registration date : 08. 10. 07
| Předmět: Siemens - bonus return certifikát Fri Mar 07, 2008 5:10 am | |
| Zdravím všechny příznivce sofistikovaných investičních instrumentů !
Při hledání investičních příležitostí v záplavě různých certifikátů jsem narazil na jeden, který jsme posléze s VM vyhodnotili jako vynikající investiční příležitost ... A protože nejsme žádní sobečtí parchanti (:o)), rozhodli jsme se s vámi všemi kamarády na fóru o tento papír podělit ...
CB6VKC - lehce modifikovaný bonus (return) certifikát, jehož podkladem je Siemens - firma považovaná mnohými za černého koně evropských akciových stájí ... Parametry jsou luxusní : bonus level 102,70, knock-in bariéra 45,85 euro - tedy ochrana přes 44 %, velikost bonusu při dnešní nákupní ceně certifikátu 87,56 euro je cca 17,3 % ... a nyní to nejlepší - maturita již 1.10. 2008 - tedy jen za něco málo přes půl roku, bonus p.a. vychází tím pádem přes 32 % ...
Podmínky vyplacení jsou následující : nebude-li do maturity proražena knock-in bariéra, bude pak vyplacen výše uvedený fixní bonus 102,70 euro za certifikát (vychází z pevně daného 12 % bonusu k emisní hodnotě podkladu) ... Domnívám se, že při tak kvalitním podkladu jakým Siemens bezpochyby je, a současné velkorysé ochraně přes 44 % je tento scénář více než pravděpodobný ...
Pokud by se přeci jen nezadařilo a bariéra byla proražena, ruší se bonus mechanismus a jsou 2 možnosti vypořádání : 1) je-li ke dni maturity kurs podkladu výše než byl kurs podkladu v den emise, bude za certifikát vyplaceno 100 % hodnoty podkladu ke dni emise ... 2) je-li ke dni maturity kurs podkladu stejný nebo nižší než při emisi, bude investor vypořádán ne v hotovosti, ale v akciích podkladu ...
My jsme s VM dnes oba tímto papírem obohatili svá portfolia ... vzhledem k pozdějšímu vyvoji v Americe předpokládám, že zítra bude tento certifikát ještě o nějaké to % atraktivnější ... Hezký zbytek týdne a hodně štěstí všem !
Pablo | |
| | | velkámedvědice Moderator
Poeet p?íspivku : 1130 Localisation : na samotě u lesa Registration date : 20. 08. 07
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Fri Mar 07, 2008 10:07 am | |
| Ahoj všem!!!
Jen krátce dodám,že při druhém investičním scénáři,tedy došlo li k proražení knock inu a zpětnému návratu podkladu nad emisní hodnotu podkladu,obdrží investor 90 eur,to byla emisní hodnota produktu.To zajišťuje "neztrátu" i v druhém možném vývoji ,vzhledem k dnešní nižší nákupní ceně produktu.Výška obou hotovostních výplat je capem. Slovíčko return v produktu by mělo znamenat dokonce reinvestici dividend,takže ani o tyto certifikátový investor nepřijde. V nejhorším možném scénáři,tedy výplata v akciích,máte zajištěn včasný vstup do podkladu bez poplatku za nákup....
Naposledy upravil velkámedvědice dne Sat Mar 08, 2008 3:52 am, celkově upraveno 1 krát | |
| | | Austrian Investor
Poeet p?íspivku : 105 Localisation : Jižní Morava Registration date : 20. 09. 07
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Fri Mar 07, 2008 9:14 pm | |
| | |
| | | pepab Investor
Poeet p?íspivku : 90 Localisation : Vysočina Registration date : 02. 07. 07
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Fri Mar 07, 2008 10:35 pm | |
| Ahoj Pablo a VM, díky za tip, dnes přidán též do mého portofolia.Ať vám přeje štěstěna. | |
| | | pck
Poeet p?íspivku : 4 Registration date : 13. 12. 07
| Předmět: SEC Sat Mar 08, 2008 12:34 am | |
| | |
| | | Pablo Investor
Poeet p?íspivku : 501 Age : 50 Localisation : město perníku Registration date : 08. 10. 07
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Sat Mar 08, 2008 1:10 am | |
| Ahoj VM a ostatní zainteresovaní v Siemensu !
Jak jsem Ti po telefonu slíbil, podíval jsem se znovu na ten Siemens CB6VKC ... našel jsem anglickou verzi prospektu od emitenta a mám z toho takový neblahý pocit, že je to trochu jinak, než jsme si původně mysleli a než uvádíme v úvodních příspěvcích této sekce ... Zdá se, že vůbec nejde o BONUS certifikát, jak je prakticky všude notoricky uváděno, ale o return certifikát, který nemá s klasickým bonusem jak ho známe mnoho společného ... Na Euwaxu i na Arivě jsou desinformace jak v popisu mechanismu tak v parametrech, které spletly mě a následně i Tebe ...
Podle mne se má věc takto : Pokud nebude do maturity proražena bariéra, dostaneš jednorázový bonus 12 % z emisní hodnoty podkladu (91,70 euro) tedy cca 11 euro ... Ale ten "bonus" 102,70 euro všude uváděný jako skutečný bonus, který nás spletl, platí zřejmě POUZE v případě, že podklad bude v den maturity nad emisní hodnotou - těch 102,70 (11 + 91,70) je v tomto případě bonus i cap současně ... V případě, že bude podklad na úrovni nebo pod emisní hodnotou, což je prozatím náš případ, dostaneš při neproražení bariéry nikoli 102,70 euro, jak jsme se oba zřejmě mylně domnívali, ale těch 11 euro bonus + za certifikát akcii tedy vlastně přeneseno na peníze aktuální hodnotu akcie Siemens ke dni maturity ... K dnešku by to dělalo 11 + 80 = 91 euro, což by při naší nákupce necelých 88 euro znamenalo cca 3 eura zisk na certifikát tedy asi 3,5 % = lepší nula ! Pokud by tedy byla maturita nyní, vyjdeme s poplatky prakticky naprázdno ... Stěžejní otázkou samozřejmě je, kde bude podklad při maturitě v 10/2008 ... Během Q2 může ještě vyklesat, v H2 se obecně předpovídá spíše obrat a oživení, takže je možné, že se k té emisní hodnotě ještě dohrabe, ale je to samozřejmě hrubá spekulace ... Výhodou je, že tu akcii obdrženou po maturitě můžeš samozřejmě podržet a prodat kdykoli třeba během roku 2009 za lepší cenu (viz výše příspěvek Austriana - marketadvices), což s těmi 11 eury bonusu může dohromady generovat dobrý zisk ... takže nákup tohoto papíru není žádnou tragédií, pravdou ale zůstává, že taková bomba, jak jsme si původně mysleli, to rozhodně NENÍ !!! Pokud jste CB6VKC zatím nekoupili a uvažujete o něm, doporučuji ho ve světle výše uvedeného spíše nekupovat ... Omlouvám se tímto všem kteří po přečtení poněkud euforického příspěvku nakoupili - nebyl v tom úmysl, koupili jsme s VM také - informace o tomto certifikátu uvedené na několika webových stránkách jsou shodně opravdu velmi zavádějící ... Hezký víkend všem !
Pablo | |
| | | Radek Moderator
Poeet p?íspivku : 1052 Localisation : Moravia / Silesia Registration date : 01. 07. 07
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Sat Mar 08, 2008 1:23 am | |
| Ahoj je to přesně tak jak říkaš.
Bonus payment: On Bonus Payment Date a bonus of 11 EUR (12% of the Issue Price of the Stock) for each certificate will be paid, if the stock has not triggered its barrier during the respective observation period. Once the barrier has been triggered, there will be no bonus payment With Underlying0 : 91,70 Euro Barrier: 45,85 Euro Bonus Payment Dates BPD = 08.10.2008
Kdybych se měl ale řídit Euwaxem tak bych přísahal že to je obyčejný bonus.
Ale s tím CAPem si nejsem jistý dle mého certifikat roste dále + bonus 11 euro.
PS: dle mého to není špatný certifikat ale raději bych počkal až se situace na trzích uklidní. | |
| | | Myk Investor
Poeet p?íspivku : 352 Localisation : Bodenbach Registration date : 26. 08. 07
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Sat Mar 08, 2008 2:09 am | |
| Já jsem se zařekl, že tyhle záhadný bonusy, capy a returny zatím vynechám, ale vypadalo to tak lákavě, že jsem neodolal. Ještě že kluci v Commerzbank měli dneska celej večer technický problémy , takže si to můžu ještě rozmyslet. | |
| | | Medved Investor
Poeet p?íspivku : 52 Registration date : 03. 01. 08
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Sat Mar 08, 2008 2:56 am | |
| Tak já byl dnes nějak v ráži a po Royal Bank of Scotland jsem koupil i tento Simens. Jak se říká: Kdo se bojí se.. v síni. Ale opět jsem se nedržel pravidla: Trhy nikam neutečou. Tož, nakonec jde jen o prachy, ne? Medved | |
Poeet p?íspivku : 1130 Localisation : na samotě u lesa Registration date : 20. 08. 07
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Sat Mar 08, 2008 3:49 am | |
| Velmi se kaji přátelé.
Ariva bonus level 1O2,7 eur !!!! bonus 19,16%!!! p.a. 36,21!!!
Euwax bonus rendite p.a. 30,43!! bonus level 102,7 eur!!!
Je možné,aby na více servrech i odborník z BJ udělali tu samou chybu? Je. | |
| | | Austrian Investor
Poeet p?íspivku : 105 Localisation : Jižní Morava Registration date : 20. 09. 07
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Sat Mar 08, 2008 1:04 pm | |
| Teď, když čtu pozorně prospekt, tak je mi to po vašem vysvětlení úplně jasné . Takže zásada a ponaučení nespoléhat se na údaje (parametry) z Arivy a OnVisty a mít senzory nastražené na jakýkoliv více než pravděpodobný zisk! Ale rozhodně zajímavá konstrukce certifikátu, která se třebas někdy může hodit. | |
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Sat Mar 08, 2008 2:16 pm | |
| Ahoj Radku!!
Bohužel má Pablo pravdu i s tím capem v tom smyslu,že více jak danou fixní částku nedostaneš....
Podmínky pro vyrovnání u maturity jsou v jeho termsheetu určeny dvěma body:
* bonus payment (výplata bonusu) * final redemption (konečné vyrovnání)
První bod – bonus payment:
Emitent vyplatí v případě neproražení bariéry po dobu trvání certifikátu bonus o výši 11,-EUR
Druhý bod – Final Redemption:
Zde jsou dvě možnosti, přičemž platí pouze jedna nebo druhá
* V případě, že podklad je výš než emisní hodnota, potom držitel obdrží 91,7,- EUR
* V ostatních případech držitel obdrží 91,7EUR*(konečná hodnota podkladu /emisní hodnota podkladu)
A teď to podstatné. Podmínky platí současně (první + druhá) a na sobě nezávisle. U maturity tedy dostaneš = bonus payment + final redemption. Pokud by byla maturita už dnes, dostaneš zhruba 11,-EUR + 8O,-EUR = 91,-EUR a ne předpokládaných 102,7,-EUR
Osobně přiznávám,že jsem naletěl a certifikát zřejmě prodám a peníze uklidím do bezpečnějších přístavů....
Naposledy upravil velkámedvědice dne Sat Mar 08, 2008 6:16 pm, celkově upraveno 2 krát | |
| | | Piti Investor
Poeet p?íspivku : 373 Age : 48 Localisation : Holýšov Registration date : 06. 11. 07
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Sat Mar 08, 2008 2:48 pm | |
| Pánové ještě máte štestí, že jste koupili bonus na podklad, který jste plánovali. Já jsem v lednu 2007 nakoupil dle údajů na onvistě discount certifikát na RDX (ruský akciový index RDX v EUR) a nakonec jsem zjistil, že vlastním discount certifikát na RTX (ruský akciový index RTX v USD). Růst kursu EURUSD mi vymazal téměř celý potencionální výnos, protože Cap byl pod hodnotou podkladu při vstupu. Takže jsem se zařekl, že budu pouze věřit informacím od emitenta. | |
| | | Myk Investor
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Sat Mar 08, 2008 5:15 pm | |
| Pokud je to tak, jak píše VM (jestli se to zase nezmění ), tak do tohoto certifikátu nepůjdu. Nicméně díky za tip. Zvážím totiž výpis OCT putky na Siemens. Zatím se mi líbí 115p (odpovídá ceně cca 75 EUR) s prémiem 9 dolarů (5,88 Eur). Takže se dá říct, že si udělám vlastní certifikát: - pokud při expiraci cena podkladu bude větší než 75 Eur, dostanu 5,68, což je cca 15% p.a. - pokud bude cena podkladu menší než 75 Eur, dostanu akcii Siemense. Pořizovací cena akcie mě bude stát max. 69,12 Eur, což je pořád dobrá cena Trochu to komplikuje kurs dolaru, kdy při posílení dolaru např. na 1,4 by se pořizovací cena vyšplhala na cca 77 Eur. Na druhou stranu posílení dolaru mi zase vykompenzuje zvýšení hodnoty nezajištěné části portfolia, takže žádná tragedie. | |
| | | pepab Investor
Poeet p?íspivku : 90 Localisation : Vysočina Registration date : 02. 07. 07
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Sat Mar 08, 2008 8:27 pm | |
| Ahoj Pablo a VM, pokud někdo uvažuje o nákupu akcií Siemens(7.3. zavírací cena 81,5 euro) a předpokládá pohyb ceny této akcie tento rok do strany v přibližném koridoru 80 - 92 euro a to především kolem dnů maturity 1.10.2008, tak si myslím , že tento cert. není špatná volba, samozřejmě to není luxus ochrany klasického bonus cert.,ale to by cena klasického bonus cert. dnes byla někde jinde. Díval jsem se také na CB7VZU Return Zertifikate auf Dow Jones EURO STOXX 50,max. return 110EURO,bariera indexu 2207/start indexu na hodnotě 4415 maturita 22.12.2008.Stejná konstrukce jak u cert. na Siemens,ale již větší nejistota s ohledem na finanční sektor v indexu. | |
| | | Pablo Investor
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Sun Mar 09, 2008 2:49 am | |
| Ahoj všem !
Jako malou kompenzaci (:o)) za zmatky s CB6VKC uvádím tipy zajímavých tentokrát již opravdu klasických bonus certifikátů na Siemens ... Jde vesměs o bonus capy kromě prvního, maturita je u všech v 12/2008, bonusy od BNP Paribas jsou sice označeny jako Step up bonus certifikát, ale nikde ani u emitenta v termsheetu jsem nenašel žádné odlišnosti proti klasickým bonus capům, které by ten papír jakýmkoli způsobem znehodnocovaly ... Parametry převzaty z Onvisty ke konci obchodování dne 7.3. 2008 :
* SG0JY9 - knock-in 63 euro, bonus 131 euro, bonus 27,22 %, bonus p.a. 35,49 %, ochrana 22,70 % * BN63W4 - knock-in 60 euro, bonus + cap 118 euro, bonus 21,86 %, p.a. 27,80 %, ochrana 26,38 % * BN0QUB - knock-in 58 euro, bonus + cap 108 euro, bonus 16,63 %, p.a. 23,44 %, ochrana 28,83 % * BN0FYR - knock-in 52 euro, bonus + cap 114 euro, bonus 12,86 %, p.a. 16,36 %, ochrana 36,20 % * GS0W5H - knock-in 50 euro, bonus + cap 109 euro, bonus 11,99 %, p.a. 15,25 %, ochrana 38,65 % * BN0FYP - knock-in 48 euro, bonus + cap 110 euro, bonus 10,63 %, p.a. 13,52 %, ochrana 41,10 %
Budu rád, když se k výše uvedeným papírům vyjádříte ... Zvažuji po víkendu "výměnu" CB6VKC právě za některý z výše uvedených ... Hezký zbytek víkendu !
Pablo | |
| | | Tawa
Poeet p?íspivku : 2 Registration date : 15. 02. 08
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Mon Mar 10, 2008 11:23 am | |
| Ahoj (zatim jsem nemel moznost se zapojit do diskuse ), ale vzdycky se s Pitim neskutecne divime, jak velky bordel v certifikatech pani z nemecka v tom maji. Urcite by prospelo pokud by nejakym zpusobem burza v tom nazvoslovi a parametrech udelala poradek. Rovnez jsem uz nekolikrat zazil dost velke chyby jak na strankach Euwaxu nebo Onvista.de oproti prospektu emitenta a je to skoda a nejde se tomu ani moc divit. Kazdopadne kdyz tady vidim doplneni o klasicke bonus certifikaty... zajimavou alternativou k nim muzou byt i klasicke opce v pripade, ze clovek ma moznost je obchodovat a aspon trosku se v problematice vyzna. Z meho pohledu, pri sestavovani klasickych vertikalnich spreadu z leaps opci se dostane velmi obdobny profil jako u bonus certifikatu s tim, ze to ma nekolik vyhod v rizeni pozice. Pokud je podklad dostatecne atraktivni, tak ma dostatecny pocet strike cen a pak jde nekdy ziskat i o neco lepsi parametry. Viz. ticker SI na NYSE splatnost 19/10/2008 - -105p/+100p - premium 1.4 - margin 3.6 - zisk 38,8% - ochrana cca 16% | |
| | | Myk Investor
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Mon Mar 10, 2008 12:26 pm | |
| - Tawa napsal:
Viz. ticker SI na NYSE splatnost 19/10/2008 - -105p/+100p - premium 1.4 - margin 3.6 - zisk 38,8% - ochrana cca 16% Ahoj, jenom pozor na kurzové riziko. Posílení dolaru může snižovat cenu v USD i kdyby v EUR šla akcie di strany. | |
| | | Piti Investor
Poeet p?íspivku : 373 Age : 48 Localisation : Holýšov Registration date : 06. 11. 07
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Mon Mar 10, 2008 1:04 pm | |
| - Tawa napsal:
- Ahoj (zatim jsem nemel moznost se zapojit do diskuse ),
ale vzdycky se s Pitim neskutecne divime, jak velky bordel v certifikatech pani z nemecka v tom maji. Urcite by prospelo pokud by nejakym zpusobem burza v tom nazvoslovi a parametrech udelala poradek. Rovnez jsem uz nekolikrat zazil dost velke chyby jak na strankach Euwaxu nebo Onvista.de oproti prospektu emitenta a je to skoda a nejde se tomu ani moc divit.
Kazdopadne kdyz tady vidim doplneni o klasicke bonus certifikaty... zajimavou alternativou k nim muzou byt i klasicke opce v pripade, ze clovek ma moznost je obchodovat a aspon trosku se v problematice vyzna. Z meho pohledu, pri sestavovani klasickych vertikalnich spreadu z leaps opci se dostane velmi obdobny profil jako u bonus certifikatu s tim, ze to ma nekolik vyhod v rizeni pozice. Pokud je podklad dostatecne atraktivni, tak ma dostatecny pocet strike cen a pak jde nekdy ziskat i o neco lepsi parametry.
Viz. ticker SI na NYSE splatnost 19/10/2008 - -105p/+100p - premium 1.4 - margin 3.6 - zisk 38,8% - ochrana cca 16% Radku pozor, bonus certifikáty neobsahují klasické opce, ale bariérové opce. | |
| | | Tawa
Poeet p?íspivku : 2 Registration date : 15. 02. 08
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Mon Mar 10, 2008 1:28 pm | |
| Ano tohle si uvedomuji... beru to spise jako moznou alternativu nez uplnou nahradu. Ostatne dost lidi ma ucty u brokeru, kteri spise nabizeji moznost obchodovani klasickych opci nez certifikatu. | |
| | | janula Investor
Poeet p?íspivku : 91 Registration date : 20. 09. 07
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Mon Mar 10, 2008 2:04 pm | |
| Nicméně díky za tip. Zvážím totiž výpis OCT putky na Siemens. Zatím se mi líbí 115p (odpovídá ceně cca 75 EUR) s prémiem 9 dolarů (5,88 Eur). Takže se dá říct, že si udělám vlastní certifikát: - pokud při expiraci cena podkladu bude větší než 75 Eur, dostanu 5,68, což je cca 15% p.a. - pokud bude cena podkladu menší než 75 Eur, dostanu akcii Siemense. Pořizovací cena akcie mě bude stát max. 69,12 Eur, což je pořád dobrá cena
OCT putky, mozem sa spytat co to je?? pri klasickych put opciach je predsa vysporiadanie v peniazoch a nie v akciach, nie?? tak isto ako u bonus certifikatov...alebo pocitas s tym, ze za tie peniaze, co dostanes nakupis?? lebo vtedy este vstupuju do hry poplatky | |
| | | Myk Investor
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Mon Mar 10, 2008 2:33 pm | |
| - janula napsal:
OCT putky, mozem sa spytat co to je?? pri klasickych put opciach je predsa vysporiadanie v peniazoch a nie v akciach, nie?? tak isto ako u bonus certifikatov...alebo pocitas s tym, ze za tie peniaze, co dostanes nakupis?? lebo vtedy este vstupuju do hry poplatky U amerických opcí (většina akcií na stocks a i na fyzické komodity) je vypořádání v akciích. Kupec opce má právo kdykoliv do expirace uplatnit tzv. exercise opce a v případě put opce přistanou na účtě akcie. Vypořádání v penězích se týká evropských opcí (opce na indexy, měnové opce). Jinak poplatky nevidím jako kritický problém, neb ceny za opce (výpis i koupě) se pro obyčejné smrtelníky pohybují od 0,7-1,5 usd za 1 opci (standardně 1 opce na 100 akcií) a ceny akcií se pohybují od 0,7-1 USD za 100 kusů. Když vezmu poplatek na brokerjetu za nákup certifikátu 11 eur, mohu se stejnými náklady vypsat cca 17 opcí na celkem 1700 akcií. Prodej 1700 akcií (v případě excersize) by mě stál ještě méně. | |
| | | Medved Investor
Poeet p?íspivku : 52 Registration date : 03. 01. 08
| Předmět: už jste se zbavili CB6VKC Tue Mar 11, 2008 2:23 am | |
| Pablo, VM a ostatní majitelé CB6VKC. Už jste se ho zbavili, nebo vyčkáváte? Já bych to dal pryč. Dík Medved | |
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Tue Mar 11, 2008 2:33 am | |
| Ahoj medvěde!
Avizoval jsem to dnes v pubu.Toho mrtvého koně jsem prodal.. | |
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát Tue Mar 11, 2008 2:34 am | |
| At medvěd
Bratr Pablo taky prodal... | |
| | | Sponsored content
| Předmět: Re: Siemens - bonus return certifikát | |
| |
| | | | Siemens - bonus return certifikát | |
|
Similar topics | |
|
| Povolení tohoto fóra: | Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
| |