|
| Volatilita | |
| | Autor | Zpráva |
---|
LazyBear Admin
Poeet p?íspivku : 100 Age : 54 Localisation : Ruda (jižní Morava) Registration date : 04. 06. 07
| Předmět: Volatilita Sun Nov 04, 2007 11:26 pm | |
| Listoval jsem Asset Guide a jsou tam grafy indexů VDAX (45 denní implicitní volatilita /dále jen IV/ opcí na index DAX), VIX ( 30 denní IV opcí na index S&P 500). Oba grafy se historicky pohybovaly v rozmezí 10% - 60 % a historické minimum VIX bylo 9,31 %. V této chvíli je IV na DAX 20,97% (onvista) a IV na CALL S&P 500 21,7% , http://www.ivolatility.com/options.j?ticker=SPX:CBOE&R=1&period=12&chart=2&vct= a z historického pohledu to jsou spíše nízké hodnoty. Navíc volatilita stoupá více v období poklesů kursů, než v období růstu. Pokud bychom našli nějaký vhodný instrument, byla by dlouhodobá investice do těchto indexů v okolí 10-15% relativně bezpečnou. Takovéto možnosti jsem našel: http://zertifikate.onvista.de/snapshot.html?ID_INSTRUMENT=12306871 nebo http://zertifikate.onvista.de/snapshot.html?ID_INSTRUMENT=18210398 Přivedlo mě to také k myšlence investovat před zveřejněním zásadních informací do těchto indexů a participovat po zvýšení volatility na růstu nebo poklesu indexu taky touto variantou pro krátkodobou investici : Straddle (v mém případě kombinace Call a Put warrantu se stejným datem vypršení a realizační cenou). Pokud dojde ke zvýšení volatility (nezávisle na to kterým směrem se trhy vydají) zvýší se časové hodnoty warrantů a bude to znamenat zasloužený zisk. V případě že k tomu nedojde potenciální ztráta vychází kromě poplatků z thety obou warantů. A co simluace: Onvista,Brokerjet,Metastock umožňuje pouze pro jeden warrant. Nevíte o nějakém nástroji, ze kterého lze počítat opční kombinace? Pokud ne,udělám to do Excelu. Pro info zdrojové kódy pro výpočet Black-Scholesova modelu: http://www.espenhaug.com/black_scholes.htmlKoukal jsem na kombinaci warrantů DB7M57 a CB7RM (DAX,realizační cena 8000, vypršení 13.2.2008) . Thety jsou -0,137 a -0,074 tzn. že časová hodnota týdně sníží hodnotu investice o 0,0211EUR. V případě zvýšení volatility o 5% +0,8 na jednom warrantu tzn. +1,6 EUR. Poslední variantou je Victory certifikát. Pokud index dosáhne záchytného bodu, vyplacená částka za cetifikát v době splatnosti se rovná hodnotě záchytného bodu plus vzdálenost hodnoty indexu od záchytného bodu (tzn. i směrem dolů). Jak jsou ale tyto certifikáty oceňovány v průbehu životnosti (čím banky zajišťují pozice z emitovaných cetrifikátů) nevím. A taky nevím jestli jsou v současné době nějaké vhodné k dispozici, projdu to do příště. Je to tady aby byl výčet z mého pohledu "úplný". Mějte se | |
| | | lemming Investor
Poeet p?íspivku : 221 Registration date : 14. 10. 07
| Předmět: Re: Volatilita Mon Nov 05, 2007 12:11 pm | |
| Jednak implikovana volatilita stoupa uz pred oznamenim tech udalosti - to cos napsal totiz uz pred Tebou napadlo vic lidi Pokud jde o ten strangle / straddle, tak to by sice slo, ale spis dost vyjimecne, warranty nejsou opce a emitenti si hybou s IV jak se jim hodi. Navic na IV ma vliv i poptavka a nabidka, takze pokud zacne index padat, volatilita se zvysi, ale lidi zacnou realizovat zisky na callech, takze IV callu nevyleze zdaleka tak vysoko. Snad jsem to napsal pochopitelne. | |
| | | Piti Investor
Poeet p?íspivku : 373 Age : 48 Localisation : Holýšov Registration date : 06. 11. 07
| Předmět: Re: Volatilita Tue Nov 13, 2007 4:43 pm | |
| Nevím jak hýbou emitenti s IV u warrantů jiných podkladů, ale mě se vyplatí sledovat pro DAX 30 indexy volatility VDAX-New a další subindexy VDAX-New (např. VDAX-New 1M (expirace 1 měsíc), VDAX-New 3M, atd.). Obchodoval jsem s warranty tu divočinu na DAX na přelomu února a března 2007 a musím říci, že warranty v tomto hektickém období dělaly to, co měly a co jsem od nich čekal. Když rostl index volatility, tak rostla IV ve warrantu a naopak. | |
| | | velkámedvědice Moderator
Poeet p?íspivku : 1130 Localisation : na samotě u lesa Registration date : 20. 08. 07
| Předmět: Re: Volatilita Wed Nov 14, 2007 4:06 am | |
| | |
| | | Dedovak Investor
Poeet p?íspivku : 10 Registration date : 02. 12. 07
| Předmět: Volalitida- Thu Dec 20, 2007 12:35 pm | |
| - LazyBear napsal:
- Listoval jsem Asset Guide a jsou tam grafy indexů VDAX (45 denní implicitní volatilita /dále jen IV/ opcí na index DAX), VIX ( 30 denní IV opcí na index S&P 500).
Oba grafy se historicky pohybovaly v rozmezí 10% - 60 % a historické minimum VIX bylo 9,31 %. V této chvíli je IV na DAX 20,97% (onvista) a IV na CALL S&P 500 21,7% , http://www.ivolatility.com/options.j?ticker=SPX:CBOE&R=1&period=12&chart=2&vct= a z historického pohledu to jsou spíše nízké hodnoty. Navíc volatilita stoupá více v období poklesů kursů, než v období růstu.
Pokud bychom našli nějaký vhodný instrument, byla by dlouhodobá investice do těchto indexů v okolí 10-15% relativně bezpečnou.
Takovéto možnosti jsem našel: http://zertifikate.onvista.de/snapshot.html?ID_INSTRUMENT=12306871 nebo http://zertifikate.onvista.de/snapshot.html?ID_INSTRUMENT=18210398
Přivedlo mě to také k myšlence investovat před zveřejněním zásadních informací do těchto indexů a participovat po zvýšení volatility na růstu nebo poklesu indexu taky touto variantou pro krátkodobou investici : Straddle (v mém případě kombinace Call a Put warrantu se stejným datem vypršení a realizační cenou). Pokud dojde ke zvýšení volatility (nezávisle na to kterým směrem se trhy vydají) zvýší se časové hodnoty warrantů a bude to znamenat zasloužený zisk. V případě že k tomu nedojde potenciální ztráta vychází kromě poplatků z thety obou warantů.
A co simluace: Onvista,Brokerjet,Metastock umožňuje pouze pro jeden warrant. Nevíte o nějakém nástroji, ze kterého lze počítat opční kombinace? Pokud ne,udělám to do Excelu. Pro info zdrojové kódy pro výpočet Black-Scholesova modelu: http://www.espenhaug.com/black_scholes.html
Koukal jsem na kombinaci warrantů DB7M57 a CB7RM (DAX,realizační cena 8000, vypršení 13.2.2008) . Thety jsou -0,137 a -0,074 tzn. že časová hodnota týdně sníží hodnotu investice o 0,0211EUR. V případě zvýšení volatility o 5% +0,8 na jednom warrantu tzn. +1,6 EUR.
Poslední variantou je Victory certifikát. Pokud index dosáhne záchytného bodu, vyplacená částka za cetifikát v době splatnosti se rovná hodnotě záchytného bodu plus vzdálenost hodnoty indexu od záchytného bodu (tzn. i směrem dolů). Jak jsou ale tyto certifikáty oceňovány v průbehu životnosti (čím banky zajišťují pozice z emitovaných cetrifikátů) nevím. A taky nevím jestli jsou v současné době nějaké vhodné k dispozici, projdu to do příště. Je to tady aby byl výčet z mého pohledu "úplný". Mějte se [b]Ahoj Velkamedvedice, Lynx a spol. konečně jsem vás vystopoval kde jste. No jsem stopař,nimrod takže aby ne, to jen na úvod. Kluci koupil jsem před časem na volalitidu certifikát ABN5SL, cca před 2 měsíci, zhodnotil zatím o 9,5%. Co myslíte jak s ním dál naložit, myslím že pokud bude volalitida trhů trvat i dále, tak ještě rok měl bych ho držet, že. Zajímal by mě váš názor na tento papír, zatím se považuju v tomto oboru za kutila tak se obracím na lidi kteří jsou o hodně výš ve znalostech s těmito instrumenty. Díky za názor a přeju všem hezké vánoce a hodně dobých úlovků v novém roce. Lovu zdar Nimrod. | |
| | | Dedovak Investor
| Předmět: Re: Volatilita Thu Dec 20, 2007 12:49 pm | |
| - Dedovak napsal:
- LazyBear napsal:
- Listoval jsem Asset Guide a jsou tam grafy indexů VDAX (45 denní implicitní volatilita /dále jen IV/ opcí na index DAX), VIX ( 30 denní IV opcí na index S&P 500).
Oba grafy se historicky pohybovaly v rozmezí 10% - 60 % a historické minimum VIX bylo 9,31 %. V této chvíli je IV na DAX 20,97% (onvista) a IV na CALL S&P 500 21,7% , http://www.ivolatility.com/options.j?ticker=SPX:CBOE&R=1&period=12&chart=2&vct= a z historického pohledu to jsou spíše nízké hodnoty. Navíc volatilita stoupá více v období poklesů kursů, než v období růstu.
Pokud bychom našli nějaký vhodný instrument, byla by dlouhodobá investice do těchto indexů v okolí 10-15% relativně bezpečnou.
Takovéto možnosti jsem našel: http://zertifikate.onvista.de/snapshot.html?ID_INSTRUMENT=12306871 nebo http://zertifikate.onvista.de/snapshot.html?ID_INSTRUMENT=18210398
Přivedlo mě to také k myšlence investovat před zveřejněním zásadních informací do těchto indexů a participovat po zvýšení volatility na růstu nebo poklesu indexu taky touto variantou pro krátkodobou investici : Straddle (v mém případě kombinace Call a Put warrantu se stejným datem vypršení a realizační cenou). Pokud dojde ke zvýšení volatility (nezávisle na to kterým směrem se trhy vydají) zvýší se časové hodnoty warrantů a bude to znamenat zasloužený zisk. V případě že k tomu nedojde potenciální ztráta vychází kromě poplatků z thety obou warantů.
A co simluace: Onvista,Brokerjet,Metastock umožňuje pouze pro jeden warrant. Nevíte o nějakém nástroji, ze kterého lze počítat opční kombinace? Pokud ne,udělám to do Excelu. Pro info zdrojové kódy pro výpočet Black-Scholesova modelu: http://www.espenhaug.com/black_scholes.html
Koukal jsem na kombinaci warrantů DB7M57 a CB7RM (DAX,realizační cena 8000, vypršení 13.2.2008) . Thety jsou -0,137 a -0,074 tzn. že časová hodnota týdně sníží hodnotu investice o 0,0211EUR. V případě zvýšení volatility o 5% +0,8 na jednom warrantu tzn. +1,6 EUR.
Poslední variantou je Victory certifikát. Pokud index dosáhne záchytného bodu, vyplacená částka za cetifikát v době splatnosti se rovná hodnotě záchytného bodu plus vzdálenost hodnoty indexu od záchytného bodu (tzn. i směrem dolů). Jak jsou ale tyto certifikáty oceňovány v průbehu životnosti (čím banky zajišťují pozice z emitovaných cetrifikátů) nevím. A taky nevím jestli jsou v současné době nějaké vhodné k dispozici, projdu to do příště. Je to tady aby byl výčet z mého pohledu "úplný". Mějte se [b]Ahoj Velkamedvedice, Lynx a spol. konečně jsem vás vystopoval kde jste. No jsem stopař,nimrod takže aby ne, to jen na úvod. Kluci koupil jsem před časem na volalitidu certifikát ABN5SL, cca před 2 měsíci, zhodnotil zatím o 9,5%. Co myslíte jak s ním dál naložit, myslím že pokud bude volalitida trhů trvat i dále, tak ještě rok měl bych ho držet, že. Zajímal by mě váš názor na tento papír, zatím se považuju v tomto oboru za kutila tak se obracím na lidi kteří jsou o hodně výš ve znalostech s těmito instrumenty. Díky za názor a přeju všem hezké vánoce a hodně dobých úlovků v novém roce. Lovu zdar Nimrod. [b] No a když jsem vám to dopsal,tak jsem si otevřel odkaz nahoře a je to on. Takže jsem to prostudoval, píší tam, že spreadna podkladovém aktivu je 1% na certifikátu 2%, což je dost jak jsem už zjistil, ale zase vzhledem k tomu, že bychom měli očekávat zhodnocení v desítkách procent tak hold ho podržím určitě dál. Musím se tu naučit orientovat, je to nějak komlikované, nevím kam psát. Uvidíme zatím ahoj. | |
| | | lynxsharpeye Moderator
Poeet p?íspivku : 737 Localisation : Ostrava Registration date : 03. 09. 07
| Předmět: Re: Volatilita Thu Dec 20, 2007 3:53 pm | |
| [quote="Dedovak"] - LazyBear napsal:
- Ahoj Velkamedvedice, Lynx a spol. konečně jsem vás vystopoval kde jste. No jsem stopař,nimrod takže aby ne, to jen na úvod.
Ahoj Nimrode/Dedovaku :-) - uz delsi dobu jsem si rikal, proc uz tu davno nejsi. Vitej mezi nas! Za chvilku se zorientujes, no problem :-). PS pro Lazy Beara: nelze nejak nastavit ten vstupni interface, aby byly videt nejnovejsi prispevky? Ono se to da poznat ted, ale kdyz se napriklad v komoditach objevi 2 nove prispevky na ruzna temata, tak ja vidim na tom prvnim interface jenom ten posledni a chci-li vedet, jestli doslo jeste k nejakym jinym, tak musim rozkliknout komodity a sledovat jednotliva temata. Ahoj :-) | |
Poeet p?íspivku : 1130 Localisation : na samotě u lesa Registration date : 20. 08. 07
| Předmět: Re: Volatilita Mon Dec 24, 2007 5:05 am | |
| Ahoj Nimrode!!
Rád Tě tady vidím,patrii už ani nečtu,je z ní pěkná žumpa plná invektiv. Viděl jsem Tě tady zaregistrovaného jako Nimroda,tak jsem myslel,že o nás víš.Jestli si ztratil heslo,líný medvěd, /ahoj/,Ti určitě přidělí nové. K tomu papíru,mockrát jsem Ti psal,že jsem líný samouk a že mé znalosti přeceňuješ.Když si mně oslovil,odpovím.Papír je vysoce spekulativní,podle mého názoru bude lepší uzamykat dvouciferné zisky či posouvat stop loss,jde li to.Díky volatilitě bude zřejmě možnost opakovaných nástupů a to i přes velikost spreadu.Komodity jsou téměř na maximech,volatilita se zřejmě předpokládat dál dá.
Lovu zdar,starý brachu,piš častěji.. | |
| | | LazyBear Admin
Poeet p?íspivku : 100 Age : 54 Localisation : Ruda (jižní Morava) Registration date : 04. 06. 07
| Předmět: Re: Volatilita Fri Dec 28, 2007 1:39 am | |
| Ahoj všem, Lynxi: byl to jeden z důvodů proč jsem chtěl zprovoznit ještě jedno zobrazení (portál), nakonec tam ale nebylo možné dostat vše co bych si představoval ( nové přísopěvky se zobrazují jen z jedné sekce). Jinak já používám "Zobrazit nové příspěvky od poslední návštěvy" , to mi přijde celkem přehledné. Zobrazit příspěvky např. za poslední den dva bych občas taky potřeboval, zkusím mrknout jestli by to nějak nešlo. všem: "vyvěsím" kontaktní sběrný mail na mě a v případě potíží s přihlášením, hesly ..... mě tam Vy případně noví uživatelé budete moci kontaktovat. | |
| | | Dedovak Investor
| Předmět: Re: Volatilita Fri Dec 28, 2007 2:41 pm | |
| - velkámedvědice napsal:
- Ahoj Nimrode!!
Rád Tě tady vidím,patrii už ani nečtu,je z ní pěkná žumpa plná invektiv. Viděl jsem Tě tady zaregistrovaného jako Nimroda,tak jsem myslel,že o nás víš.Jestli si ztratil heslo,líný medvěd, /ahoj/,Ti určitě přidělí nové. K tomu papíru,mockrát jsem Ti psal,že jsem líný samouk a že mé znalosti přeceňuješ.Když si mně oslovil,odpovím.Papír je vysoce spekulativní,podle mého názoru bude lepší uzamykat dvouciferné zisky či posouvat stop loss,jde li to.Díky volatilitě bude zřejmě možnost opakovaných nástupů a to i přes velikost spreadu.Komodity jsou téměř na maximech,volatilita se zřejmě předpokládat dál dá.
Lovu zdar,starý brachu,piš častěji.. Zdravím velkymedvede, byl jsem tu zaregistrován pod Nimrodem ale delší čas jsem tu nebyl a hesla zapoměl, tak jsem to vyřešil takhle. Já už jsem dědek sklerotický. Díky za názor na ten papír, to je to co jsem si myslel ale potřeboval se v tom utvrdit. Od nového roku opouštím obchodování v 6M testu, takže půjde z domu hned jak se to hodí a návrat taky, je to docela dobrý papírek. Jak se ti jinak daří? nejen po stránce investic ale i v osobním životě ?. Co princezna? V mém případě jsem docela zatím uspěl v US s čučkami jako CNR a Nuvo, jdou proti DJ indexu, vůbec je nějaká krize nezajímá. Je to tip akcií, které dokážou příjemně překvapit ale i nepříjemně a to ze dne na den. Adrenalin jako hrom. V US mám ještě Alcatel-Lucent a to dost, hodlám tam přesměrovat všechno z těch čuček, kdyby jsi čistě náhodou narazil na něco k tomu ALU napiš, sháním informace kde se dá, teď je na minimu ale je to tip akcie která kopíruje DJ skoro přesně na procenta vzestupu nebo poklesu tak nevím jestli do něj vlézt pnou parou. Mám ale v plánu z tech US asi tak z poloviny vycouvat nechat si tam jen něco rpo ten adrenalín a přeskupit se do certifikátů ještě ve větším procentuelním zastoupení. Měj se a lovu zdar. | |
| Předmět: Re: Volatilita Sat Dec 29, 2007 4:06 am | |
| Ahoj Nimrode!
V osobním životě,se mám skvěle,čtyřleté medvídě nadšené z vánoc,osmiměsíční nadšené naprosto z čehokoliv.Pominuli tedy počet komunistů v této republice,nemám si na co stěžovat. Alcatel nesleduju,ale pokud bych chtěl investorskou pozici v blue chipsech obsadit něčím,co kopíruje americký index,volil bych raději bonus certifikáty,pro případ stagnace ,či korekce.Snad i reverzy či corridory.Na spekulantské pozice bych volil páky.Jseš si jist,že chceš opustit svůj úspěšný investorský styl,pro dobu nepohody můžeš portfolium zajistit putem. Neznám moc vysmátých intradey obchodníků.Spíše bych do portfolia zabudoval ochrané strukturované mechanismy. Co se týče mých pozic,mé nadávné portfolio je zde umístěno,i když fakticky jsem tak desetinu pozic změnil. Osobně bych v této situaci volil na blue chips selektovanější metodu,než kopírování indexu.Růst očekávám spíše sektorový /telekomy,farmaceutika,spotřeba,železnice../.Osobně se v této oblasti nechám zastupovat přítelem Warrenem..oo)).Kontakty, /Isiny/,na ně.j najdeš v složce "bufet". Osobně jsem na tohoto koně "vsadil" extrémně velkou část portfolia. Snad jsem na žádná Tvůj dotaz nezapomněl odpovědět.Co rekonstrukce,si hotov?
Drž se.. | |
| | | lynxsharpeye Moderator
Poeet p?íspivku : 737 Localisation : Ostrava Registration date : 03. 09. 07
| Předmět: Re: Volatilita Sat Dec 29, 2007 8:36 pm | |
| Nimrode, vzhledem k tomu, ze HOLD doporuceni je politicky vyjadrene SELL doporuceni, tak analyticka obec nad Alcatelem zrovna optimismem nesrsi. Sam nemam zadny nazor, tuhle akcii nesleduji.
:-)
21.12.2007 Standard & Poors hold 17.12.2007 UBS hold 27.11.2007 CA Cheuvreux hold 16.11.2007 ABN AMRO hold 14.11.2007 Merrill Lynch hold 14.11.2007 J.P. Morgan buy 12.11.2007 IRIS hold 01.11.2007 Credit Suisse hold 01.11.2007 Bank of America Securities hold | |
| | | Dedovak Investor
| Předmět: Re: Volatilita Sun Dec 30, 2007 12:38 pm | |
| - lynxsharpeye napsal:
- Nimrode, vzhledem k tomu, ze HOLD doporuceni je politicky vyjadrene SELL doporuceni, tak analyticka obec nad Alcatelem zrovna optimismem nesrsi. Sam nemam zadny nazor, tuhle akcii nesleduji.
:-)
21.12.2007 Standard & Poors hold 17.12.2007 UBS hold 27.11.2007 CA Cheuvreux hold 16.11.2007 ABN AMRO hold 14.11.2007 Merrill Lynch hold 14.11.2007 J.P. Morgan buy 12.11.2007 IRIS hold 01.11.2007 Credit Suisse hold 01.11.2007 Bank of America Securities holdLinwy díky za rozbor, jak se znám asi to zkusím jen na krátkou otočku s menším počtem akcií, jsem paličatej jako hrom, i když proti větru to asi nepůjde, no uvidím. Nerad ale odcházím z nějakého titulu definitivně se ztrátou. Doufám že se názor na ALu změní, z krátkých zpráv a doporučení jak jsi je i vybral by to mohlo vyjít i když je to risk jako všechno na burze. Přečetl jsem si tvůj blog, velmi zajímavé jen tak pro ilustraci z vlastní zkušenosti píšeš před koncem roku zainvestovat na méně likvidních trzích a akciích, moje zkušenost s CNR, nákup za 0.54, nyní je na kolem 0.90, prodám hned po novém roce kvůli daním. nemám tolik peněz investovaných na burze ale v mém případě když to vyjde nějakých skoro sto tisíc je hezký peníz, takže jen potvrzuji tímto tvůj náhled na předvánoční obchodování v US s těmito, akciemi kterým říkám čučky. Jak píšu, vlastní zkušenost a potvrzení tvého správného náhledu na věc. Díky ještě jednou a vše nejlepší do nového roku. Po 2.1.2008 sem zavítám opět. | |
| | | Sponsored content
| Předmět: Re: Volatilita | |
| |
| | | | Volatilita | |
|
| Povolení tohoto fóra: | Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
| |
| |
| |