Tak se musím Goldmanům omluvit, tvrdil jsem, že je více než 10x dražší držení jejich opčních listů než držení opcí v usa. Mají uvedené trochu matoucí poměry odběru, ale na jejich stránkách jsem si ověřil, že je to ocenění poměrně férové, srovnatelné s USA... I když je to opravdu podivně pricované, cca 1 EUR za opční list, při striku 6,7 CNY/USD a spaltnosti v prosinci 2010, poměr odběru 1:100 ale nesedí, podle jejich stránek mi vychází že změny vychází z 0,1 EUR při striku 6,7 CNY/USD, takže brak even cca 6,6 CNY/USD pokud neberu v úvahu přepočet EUR/USD, budu se na to muset ještě podívat, nějak se mi nezdá 30 až 35% propad ceny těch opčních listů za poslední měsíc, v USA jsou říjnové expirace stejně vzdálené od striku obchodovány za téměř stejné ceny jako před měsícem. Je taky možné, že zpočátku opravdu nebyl pricing příliš fér a poté, co ty opční listy nebyly vůbec obchodovány, tak Goldmani srovnali ceny ná více férové úrovně, ale i tak se mi zdá ten úbytek kurzu ze dne na den relativně vysoký, asi se prohrabu prospekty těch opčních listů, možná mi pořád někde něco utíká. Ááá, patrně mi právě teď došlo, co mi utíká, poměr EUR k CNY/USD, opční listy nejsou měnově zajištěné do EUR, proto jejich cena kolísá podstatně více než opcí v USA a už to i vidím na stránkách Goldmanů, implicitní volatilita těch opčních listů je vyšší než těch opcí v USA, což dělá ten zbylý rozdíl kromě matoucího poměru odběru, proč jsou ty opční listy o něco dražší než opce v USA a to samozřejmě také sníží potenciál výnosu, protože hlavní kouzlo těch opcí je v té minimální volatilitě, její nárůst v případě uvolnění yuan bude velkou složkou výnosu...
Ufff, teď nevím, jestli tomu někdo bude rozumět, pokud ano, byl bych rád, kdyby mě někdo upozornil, jestli nemám někde v propočtech a úvahách chybu, případně, zda mi neutíká něco dalšího...
Tak ještě zpět k meritu věci, ty opční listy od Goldmanů na CNY/USD již tak zásadně neodsuzuji, dá se jimi tato investiční příležitost také poměrně férově uchopit, nicméně stále bych upřednostnil opce v USA. Kromě nižší volatility odpadá měnové riziko navíc a není zde žádné riziko emitenta...