omlouvám se, ač několik let obchoduji s čínou Renminbi mi nic neříkalo. Předpokládám, že zhodnocení juanu bude podstatně vyšší než plánují číňani. Juan je významným důvodem proč jde dolar dolů. Před dvěma lety když číňan slyšel slovo euro, tak si myslel, že je to něco sprostého. Dnes mi většina číňanů dělá nabídky v eurech. Samozřejmě je zde nebezpečí znehodnocení čínských devizových rezerv, ale toto mají již číňané z velké části ošetřeno. Obrovskou sumu vložili do specielního fondu který nakupuje po světě akcie moderních fabrik nebo celé továrny. Další peníze plynou ze soukromého sektoru, který si staví prodejní sítě nebo motovny objemných výrobků ( z čínských polotovarů). Masivní prodej čínských aut v evropě je jen otázkou času (my pamětníci si vzpomínáme na to jak byly podceňovány japonské výrobky.
Toto vše slouží k zajištění juanu vůdči dolaru. Jestliže hodnota juanu poklesne, stoupne hodnota dolarových investic.
Zatím číňani upravují skokově kurzové pásmo - ale prakticky skokově měnu devalvují.
Můj odhad je devalvace vůdči dolaru minimálně 10% ročně