Vítejte :-)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Vítejte :-)

LazyBear1@seznam.cz

PříjemPříjem  GalleryGallery  HledatHledat  Latest imagesLatest images  RegistraceRegistrace  Přihlášení  

Straddle

Goto down 
5 posters
AutorZpráva
trep99

Poeet p?íspivku : 2
Registration date : 04. 01. 08

Straddle Empty
PříspěvekPředmět: Straddle   Straddle Icon_minitimeFri Jan 04, 2008 10:45 pm

Zdravím členy fóra,

chtěl bych se zeptat nebo spíš rozpoutat diskuzi na téma straddle. Všichni víme, že trhy jsou v poslední době pěkně volatilní a mám dojem, že zrovna tahle strategie by mohla nějaký čas mít své výsledky.

Mám představu:
1) používat warranty s velkou pákou
2) při velkém výkyvu podkladového aktiva (aspoň 5%) uzavřít v té době ziskový warrant
3) prodaný warrant dokupovat při retracementu
4) a celý proces opakovat

Začínám tuto strategii blíže studovat, ale třeba mi někdo poradí:
a) jaká maturita warrantu je v tomto případě vhodná
b) jaké instrumenty vybrat
- umím si třeba docela dobře představit, že se zlato vrátí pod 800 nebo vyletí přes 900 a ropa k 90 nebo přes 105. U akcií jsem přes Vánoce takhle přemýšlel o Erste, teď je už asi pozdě...
Návrat nahoru Goto down
Myk
Investor
Investor
Myk

Poeet p?íspivku : 352
Registration date : 26. 08. 07

Straddle Empty
PříspěvekPředmět: Re: Straddle   Straddle Icon_minitimeFri Jan 04, 2008 11:46 pm

Když se podíváš do vlákna ropa, tak v listopadu jsem otevřel přesně to co navrhuješ (strangle 90/100 pomocí warrantů na ropě). Bylo to druhý nejhloupější obchod s opcema, který jsem udělal a budu spokojený, když se mi to podaří uzavřít na nule.
Teď budu dělat chytrého, protože od té doby intenzivně studuju opce a přečetl jsem několik chytrých knih:

Long Straddle nebo Strangle závisí kriticky na následujících faktorech (seřazeno podle důležitosti):
1. Imlikovaná Volatilita opcí (nebo warrantů, budu psát jenom opce)
2. Čas - musí dojít k velkému pohybu včas než ti warranty expirují
3. Pohyb podkladu

Otevřeš-li Long straddle pouze na základě volatility podkladu, riskuješ, že podklad půjde do strany a ty budeš koukat jak tvojí pozici nemilosrdně užírá čas a snižuje se hodnota nakoupených opcí, pokud dojde ke snížení implikované volatility.

Tebou navržený postup nefunguje dobře protože:
- opce s velkou deltou jsou nejdražší, takže budeš otevírat pozici s velkým nákladem
- ATM opce mají deltu 0,5 to znamená, že pokud se nezmění implikovaná volatilita a neuteče moc času, pohyb o 1 bod procent změní cenu opce pouze o 0,5 bodu. Pokud koupíš opci OTM, je nárůst hodnoty výrazně menší. Ve tvém postupu to znamená, že při pohybu podkladu o 5 procent nevzroste hodnota opce o 5 procent ale o cca 2,5 procenta.
- pokud podklad nevzroste hned nebo začne klesat implikovaná hodnota, tvoje opce ztrácí na hodnotě. Až dojde k pohybu podkladu o 5 procent, nemusí se "zisková" opce vůbec dostat do zisku.
- u warrantů navíc hrozí kurzové riziko. Cena mých warrantů na ropu klesá i proto, že posiluje euro. Dneska jsem třeba na podkladu pár dolarů v plusu, ale kurz warrantu je nižší než, by byl při lepším kurzu Sad
- pokud vzroste podklad o 5 procent, prodáš ziskový warrant, vyděláš 2,5 procenta a pokud nedojde ke korekci, zůstane ti bezcenný warrant na druhé straně a máš ztrátu 47,5 procenta. Věř mi, není tak snadné prodat ziskový warrant

Jinak obecně long straddle (strangle) nakupuj, když:
- ceny jdou delší dobu strany, historická i implikovaná volatilita jsou nízké a máš nějaký důvod se domnívat, že volatilita poroste (třeba fundament, čekají se nějaké zprávy, nebo jsi v nějaké trading range na konci downtrendu a nevíš jestli se obnoví trend up nebo pokračování down)
- když už jsou implikované volatility vysoké, do obchodu nevstupuj nebo riskuješ 100 procentntí ztrátu vysokých nákladů
- nakupuj opce středně dlouhou dobou do expirace. Lepší připlatit za delší čas než koukat, jak ti to vyexpiruje a pak se to rozjede. Je to ale kompromis, dlouhé doby do expirace jsou méně citlivé na pohyb podkladu. Konktrétní doporučení bude kompromis mezi dobou do expirace, cenou, deltou a očekávánou velikostí pohybu podkladu
- dobré vodítko pro určení expirace je, pokud víš kdy se očekávají nějaké zásadní události nebo zprávy. Nakupuj včas, než volatilita před zprávamí vzroste a expiraci vol s dostatečnou rezervou.
Návrat nahoru Goto down
trep99

Poeet p?íspivku : 2
Registration date : 04. 01. 08

Straddle Empty
PříspěvekPředmět: Re: Straddle   Straddle Icon_minitimeMon Jan 07, 2008 12:31 am

Myku díky, pro začátek to jsou pro mě docela vyčerpávající informace. Časem sem zkusím napsat, jestli jsem se do toho pustil a jak to dopadlo.. Smile akciím a volatilitě zdar
Návrat nahoru Goto down
lemming
Investor
Investor

Poeet p?íspivku : 221
Registration date : 14. 10. 07

Straddle Empty
PříspěvekPředmět: Re: Straddle   Straddle Icon_minitimeMon Jan 07, 2008 10:26 am

Otevirat straddle v dobe vysoke volatility (a tedy i implikovane volatility warrantu / opci) je nesmysl. Long straddle / strangle vydelava na necekanem zvyseni volatility (akcie znicehonic ustreli nejakym smerem). Ted je sice vetsi pravdepodobnost toho ustreleni, ale ta uz je zapocitana ve zvysene cene tech warrantu. Mrkni se schvalne, jaka je implikovana volatilita a porovnej s 30-denni a 250-denni historickou volatilitou (BJ to uvadi). Pokud neni IV vyrazne nizsi nez dve historicke, nema cenu do toho jit.
Návrat nahoru Goto down
velkámedvědice
Moderator
Moderator
velkámedvědice

Poeet p?íspivku : 1130
Registration date : 20. 08. 07

Straddle Empty
PříspěvekPředmět: Re: Straddle   Straddle Icon_minitimeWed Jan 09, 2008 12:28 pm

Test složené strategie z warrantů - LONG STRADDLE na německý index DAX
Napsal Ondřej Kříž
Úterý, 08 leden 2008

long straddle Každý kdo je již pokročilým investorem a využívá ke svým spekulacím warranty a nedaří se mu odhadnout správný směr podkladového aktiva, jistě uvítá informaci o tom, jak nespekulovat pouze na růst anebo pokles podkladového aktiva ale spíše na prudkou změnu hodnoty podkladového aktiva. Při strategii LONG STRADDLE je jedno jestli toto aktivum roste anebo klesá hlavně nesmí dlouhodobě stagnovat. Pro tuto myšlenku lze využít strategie, která se dá složit ze dvou typů warrantů (call-na spekulaci na růst) a (put-na spekulaci na pokles) se stejnou realizační cenou a dobou splatnosti. My jsme vybrali následující:

Myšlenka spekulace:

Jako podkladové aktivum jsme vybrali německý index DAX. Z důvodu silného odporu Daxu na hodnotě 8000 bodů se nám nechtělo spekulovat na růst anebo pokles ale očekávali jsme buď silnou korekci směrem dolů od této hodnoty anebo proražení 8000 bodů a rostoucí "rally" indexu DAX k 8500 bodům. Warranty jsme nakupovaly na penězích, kdy hodnota indexu DAX byla 8 003 bodů. Realizační cena obou warrantů byla 8000 bodů. Splatnost warrantů byla 17.09. 2008. Dlouhou splatnost jsme vybírali, aby úbytek časové hodnoty neznehodnotil naši investici. Warranty jsme kupovali od emitenta.

Co se stalo?

Index DAX během poloviny listopadu zkorigoval z 8000 na 7500 bodů. Naše očekávání se potvrdilo.

Výsledek můžete vidět v následující tabulce:
Název

Nákup

12.10.07

(hodnota indexu

DAX byla 8003 bodů) za

Prodej

20.11.07

(hodnota indexu

DAX byla 7500 bodů) za

Počet

kusů

Nákupní

objem

Prodejní

objem
Call warrant na index DAX
7,69 EUR
5,26 EUR
651
5006,19 3424,26
Put warrant na index DAX 5,01 EUR
7,34 EUR
998
4999,98
7325,32

Celkem
10006,17 10749,58

Zisk

+ 7,42 %

Zhodnocení:

Za měsíc a půl náš LONG STRADDLE zhodnotil o pěkných + 7,42%, nicméně když započteme poplatky za nákup 4x 4,95 EUR(poplatek u emitenta) a celkem 1 % spread (rozdíl mezi nákupním a prodejním kurzem nás stál kolem 100 EUR), tak se nám zisk ještě zmenší po zaokrouhlení na nějakých 6,2 %. Za měsíc a půl pěkný výsledek ale kdyby index DAX delší dobu stagnoval ztráta na časové hodnotě by při delším držení byla značná. Původně jsme měli obavy, že sestavení strategie bude natolik drahé (poplatky a spready, úbytek časové hodnoty), že se tato spekulace nevyplatí, nicméně podle našeho hodnocení je složení strategie Long Straddle z warrantů pro spekulanty, kteří očekávají prudkou změnu trendu použitelnou strategií.

Zdroj http://icertifikaty.eu/novinky/test-slozene-strategie-long-straddle-na-nemecky-index-dax.html
Návrat nahoru Goto down
jannastas
Investor
Investor
jannastas

Poeet p?íspivku : 296
Registration date : 31. 12. 07

Straddle Empty
PříspěvekPředmět: Re: Straddle   Straddle Icon_minitimeWed Jan 09, 2008 1:11 pm

To by mohlo být zajímavé vyzkoušet na nějaké volatilitní komoditě. Například na naftě nebo na zlatě.
Návrat nahoru Goto down
Myk
Investor
Investor
Myk

Straddle Empty
PříspěvekPředmět: Re: Straddle   Straddle Icon_minitimeWed Jan 09, 2008 6:43 pm

velkámedvědice napsal:
Za měsíc a půl pěkný výsledek [b]ale kdyby index DAX delší dobu stagnoval ztráta na časové hodnotě by při delším držení byla značná.[b] ..... podle našeho hodnocení je složení strategie Long Straddle z warrantů pro spekulanty, kteří očekávají prudkou změnu trendu použitelnou strategií.

Profesionální závěr. Na základě výsledků jednoho obchodu Happy. Mimochodem, jaký měl tenhle obchod RRR? Oslavují výdělek 7 procent, ale v sázce byla 100% ztráta. Samoyřejmě, kdyby DAX uletěl, mohli vydělat majlant. Schválně, kolikrát se na indexu v historii stalo, že uletěl?
To jannastas: už jsem psal výše, že je to past na nováčky, ale asi si tím musí projít každý sám na živo.
Návrat nahoru Goto down
velkámedvědice
Moderator
Moderator
velkámedvědice

Poeet p?íspivku : 1130
Registration date : 20. 08. 07

Straddle Empty
PříspěvekPředmět: Re: Straddle   Straddle Icon_minitimeWed Jan 09, 2008 6:47 pm

Ahoj Myku!!

To jsem nepsal já,ale Ondřej Kříž.....oo)).
Já tento styl hrátek neprovádím...
Návrat nahoru Goto down
Myk
Investor
Investor
Myk

Straddle Empty
PříspěvekPředmět: Re: Straddle   Straddle Icon_minitimeWed Jan 09, 2008 10:51 pm

Ahoj VM,
já to samozřejmě myslel na toho Kříže. Už jsem to četl dopoledne a přišlo mi to dost smutné, že vypustili takový blábol.
Proti Tobě bych takovou jedovatou poznámku nikdy nevyslovil. Polepším se příště budu psát méně ironicky a více srozumitelně Smile
Návrat nahoru Goto down
Sponsored content

Straddle Empty
PříspěvekPředmět: Re: Straddle   Straddle Icon_minitime

Návrat nahoru Goto down

Straddle
Strana 1 z 1

Povolení tohoto fóra:Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Vítejte :-) :: Certifikáty, warranty-
Přejdi na: