|
| Obchodné strategie | |
| | Autor | Zpráva |
---|
jopo66 Investor
Poeet p?íspivku : 288 Localisation : Piešťany Registration date : 24. 08. 07
| Předmět: Obchodné strategie Sun Nov 18, 2007 2:23 am | |
| Iste ste uz vsetci citali mnoho clankov (knih) o strategii obchodovania, pripadne psychologii obchodovania. Zakladom kazdeho obchodu by mal byt obchodny plan. Ten by mal zahrnat hlavne naplanovanie vstupu/vystupu z pozicie a tu dosledne dodrzat. Priznam sa (zaiste je to o psychologii obchodovania) ked nieco rastie, tazko sa z pozicie vystupuje. Ale o co mi ide. Zaujimalo by ma kto z vas si naozaj taketo plany robi a snazi sa ich aj dodrziavat a ci mu to prinasa zelany efekt. Neviem, ci tato tema patri prave sem, ale ak by sa o nej malo viac diskutovat, mozno by si zasluzila specialnu kategoriu. Napisanych knih bolo vela, podme sa podelit o realne skusenosti. Zelam vsetkym pekny zvysok vikendu... | |
| | | MERKUR1 Investor
Poeet p?íspivku : 299 Localisation : Východní Čechy Registration date : 01. 07. 07
| Předmět: Obchodni strategie. Sun Nov 18, 2007 9:17 pm | |
| Ahoj jopo66.
Jsem rad,ze i nekoho jineho zajima tato problematika.V tomto smeru jsem se tady citil hodne opusten.
Psychologie a money management je podle meho mineni tou podstatnou a rozhodujici slozkou tradingu.Drive jsem v knihach spise hledal technickou cast,ale dnes hlavne resim otazky psychologie.TA se lze naucit a pochopit ji v kratkem case,ale to ostatni je mnohem slozitejsi.Kdyz se narodi dite je jako nenaprogramovany pocitac.Jak starne,okoli,rodina a treba skola ho programuje k obrazu svemu a samozrejme jsou tam veci ktere jsou v urcitem smeru brzdou v jeho rozletu i kdyz nejsou spatne.Chceme napriklad vstoupit do obchodu,ktery je spravny,ale podvedomi nas zastavi,protoze ma ve svem programu pasaz kterou slyselo mnohokrat,ze ryskovat se nema.Je to proste vecny souboj mezi vedomim a podvedomim.Proto kdyz hodlame delat tuto cinnost musime se zmenit v mnoha vecech od zakladu.Musime ze sveho podvedomi dost veci vygumovat a nahradit je necim jinym,do te doby cizim.A je to opravdu tezke,protoze se musi clovek chovat nekdy uplne jinak nez okoli a na co byl zvykly.Rika se,ze v trhu musime jit tretinu s tendenci a dve tretiny proti davu.
Kazdy si muze pripravit svuj plan obchodu,ktery je i spravny,ale jak ho zacne uvadet do praxe,hodne z nas se razem zmeni,vsechna predsevzeti jsou pryc a zacne delat veci nad kterymi pak jen zasne.Je to stejne jako kdyby premiant autoskoly,kdyz nastoupi do auta zapomel veskere dopravni predpisy.Proto tato cast je tou nejslozitejsi.Musime byt na sebe hodne tvrdi a dodrzovat ho za kazdou cenu.Pak zelena cisla mozna prijdou sami za predpokladu,ze ten plan je aspon trochu dobry.
A nakonec,vedle pocitace jsem si velkymi pismeny napsal dve slova. STOP LOSS.To je ten zaklad,ktery rika, ze bychom meli ztraty nemilosrdne useknout hned v zacatku,protoze jedinen nad cim mame kontrolu je velikost nasich ztrat,vse ostatni je dilem stesti. Omlouvam se,toto kazdy z vas slysel mnohokrat,ale pro me je to podstata,kterou bychom si meli nekolikrat denne opakovat. | |
| | | jopo66 Investor
| Předmět: Re: Obchodné strategie Fri Nov 23, 2007 2:34 am | |
| Ja som tuto temu nacal, pretoze moj obchodny "system" spocival v tom, ze som kupil a vysedel. JE pravda, ze doposial som povacsine kupoval len veci zo SPADU a na long. Az posledneho pol roka skusam certifikaty, ale vyslovene len v ramci intraday (velka paka - 10 az 40 - tieto posledny mesiac) a par tyzdnove (mala paka 2-4). Pri INTRADAY obchodoch som prisiel k zaveru, ze z 20 obchodov mi vyslo 17 do plusu, ked som dodrzal pravidlo 5 percent zisk a ukoncenie obchodu (pri pake 40 - long cert na DJ). Ked som zacal byt nenazrany skoncil som v strate. Teraz, ked boli obchody s certy od Commerzbank u BJ zadara som spravil snad 100 obchodov. Skusam obchody vzdy asi s 1100 EUR. Najviac som bol v pluse 160 EUR teraz minus 40. Ale k veci, urcite to na intraday chce nejaky system - tako adhoc sa to robit neda. To je ako ruleta. A navyse na intraday by to chcelo nejaky soft s real time datami. Cakal som, ze sa tu niekto pochvali ako taky obchodny plan robi, skoda ze to nemalo odozvu. Co sa tyka STOP LOSS prikazov s tebou suhlasim, ale zasadne ich robim RUCNE - t.j. nezadavam stop loss u obchodnika. Obchodnik ma potom prilis dobre info kam ma zrazit cenu :-) (asi som paranoidny, ale o OCP v nasich koncinach viem svoje). Takze chlapi, podelte sa o skusenosti ako planujete svoje obchody... | |
| | | MERKUR1 Investor
Poeet p?íspivku : 299 Localisation : Východní Čechy Registration date : 01. 07. 07
| Předmět: Obchodni strategie. Fri Nov 23, 2007 8:28 pm | |
| Ahoj jopo66.
Taky se me nekolikrat stalo,ze jsem neco spatne koupil a pak jsem to musel vysedet.Nekolikrat to vyslo,ale spravny postup to urcite neni.Snazim se vytvorit nejaky obchodni system na pozicni obchodovani akcii a hlavne se donutit abych ho za kazdou cenu a za vsech okolnosti dodrzoval.Mam zpracovanou TA ve dvou casovych pasmech.Na tydennim grafu urcuji hlavni dlouhodoby trend a na dennim grafu hledam pomoci oscilatoru vstupy do pozice,ktere jsou v souladu s hlavnim trendem.Kdyz takovou moznost najdu,zkoumam pomer risku a zisku.Risk si mohu pojistit stop lossem.Pomer risku a zisku by mel byt aspon v pomeru 1:2,5.Napriklad akcii koupim za 1000 korun,nejblizsi support je na hodnote 980 a nejblizsi resistance na hodnote 1060. Predpokladam,ze by se akcie mela pohybovat mezi temito hodnotami.Stop loss dam tesne pod support.Tedy ryskuji 22 korun a predpokladany zisk by se mel pohybovat kolem 60 korun.Predem by mela byt spracovana i vystupni strategie.Kdyz vstoupime do pozice meli bychom se uz drzet jen predem daneho planu a nic zasadniho nemenit.Vabeni trhu je nekdy velice silne a bohuzel vetsinou hodne zradne.
U denniho obchodovani je take dobre obchodovat ve dvou casovych pasmech.TA musi byt prizpusobena tomuto druhu obchodovani,proto by mela byt co nejjednodusi.Zde zalezi hodne na rychlosti rozhodovani,proto se nektere soucasti musi stat automatikou.Asi je velice dobre mit nektere patterny nakoukane.
Preji hezky vecer. | |
| | | MERKUR1 Investor
| Předmět: Obchodni strategie. Sat Nov 24, 2007 7:24 pm | |
| Ahoj jopo66.
Omlouvam se,ze odpoved pisi zde a ne soukromou zpravou,ale hlavnim duvodem meho kroku je presvedceni,ze se do diskuse prida jeste nekdo dalsi.Podle meho mineni tato temata jsou nejdulezitejsi casti tradingu a proto jestli souhlasis,ponechal bych nasi diskusi zde a samozrejme jsem otevren jakymkoli otazkam.
Teorie TA vyzaduje obchodovani vzdy aspon ve dvou casovych ramcich.Pomer kratsiho k delsimu by mel byt v pomeru 1:5.Napriklad v pozicnim obchodovani,hlavni trend tydenni a vstupy do obchodu na dennim grafu,v dennim obchodovani napriklad hlavni trend 10 minutovy a vstupy podle 2 minutoveho a tak dale.To je teorie.Jak se s tim kazdy dokaze srovnat je vec jina.V dennim obchodovani v kratkem casovem useku na nas ceka spousta informaci,ktere vyzaduji rychla reseni,proto jak jsem psal vcera musi se z toho stat vice mene naucena automatika.Ja jsem na kratkodobe obchodovani jeste asi nedozral z pohledu dodrzovani vseho co teorie vyzaduje.Vse je ale postaveno na pevnych a srozumitelnych zakladech a prostoru k polemice tu moc neni.Samozrejme,ze se da obchodovat,i uspesne,jen podle jednoho grafu.Ja taky nekdy drzim akcii jen par hodin,kdy nedodrzuji vse co bych mel.Kdyz predpokladam,ze den bude rustovy,vstupy napriklad hledam pri prorazeni sestupne trendove linky a nekdy to staci.
Schaneni zivych dat neni jednoduche.U komoditniho obchodovani existuji placene platformy.Ja obchoduji ceske akcie a tam je to velky problem.Verejne pristupna TA na urovni zde zpracovana neni a placena nebude o moc lepsi.Premyslim,ze si pujcim kamaradova syna,ktery by asi byl schopen vytvorit TA pro pozicni obchodovani a verim,ze lepsi a hlavne serioznejsi nez to co zde nabizi velke maklerske firmy.Pro denni obchodovani nejake cenove grafy dostupne jsou,i kdyz vetsinou zpozdene.Zde se necha obchodovat podle prorazeni trendovych linek.Muzeme si nechat jenom zdat o tom jak je zpracovana verejne pristupna TA na zahranicni akcie na anglicky psanych webech.Kdyz jsem se ucil TA,delal jsem si ji rucne.Bylo to pomale,ale ma to jednu velkou vyhodu,pochopis mnohem rychleji princip indikatoru a to neni k zahozeni.
Mej se hezky a preji hezky vecer. | |
| | | jopo66 Investor
| Předmět: Re: Obchodné strategie Sat Nov 24, 2007 8:48 pm | |
| | |
| | | Myk Investor
Poeet p?íspivku : 352 Localisation : Bodenbach Registration date : 26. 08. 07
| Předmět: Re: Obchodné strategie Sun Nov 25, 2007 1:07 am | |
| - jopo66 napsal:
Je to pouzitelne na relane obchodovanie? Resp. by ma zaujimalo, ake indikatory skusit sledovat na odhad zmeny trendu pri dennych, priadne pardnovych obchodoch. Jopo, věc se má tak, že pokud má někdo profitabilní systém, nezveřejní ho, protože při masovém používání by mohl systém přestat fungovat. Zveřejňují se strategie, které přestaly fungovat. V nejlepším případě se zveřejní systém, který už autor nepoužívá, protože našel lepší. Takže neočekávej, že ti někdo kdekoliv na webu poradí kompletní profitabilní systém, jak obchodovat. To je moje dedukce podpořená tím, že jsem si pořídil platformu pro automacké backtesty a vyzkoušel jsem spoustu předdefinovaných jednoduchých strategií (křížení MA, break out, reversal patterns, candlestick patterns) a nefungovala ani jedna. Pokud fungovala, tak jen na některých trzích nebo jen v určitých obdobích. Já bych ti rád poradil alespoň jakým směrem se vydat, ale jsem ve stadiu, kdy teprve hledám svůj systém. Pár věcí jsem vyzkoušel, ale v klasickém ID jsem zatím nenarazil na nic, co bych prohlásil za systém. Výjimkou jsou spready ES-YM, kde se mi podařilo vysledovat pár závislostí a dá se říct, že je obchoduji live jako kombinaci ID a pozičního obchodování. Je to ale v začátcích a určitě to nemám ještě doladěné. Pokud chceš nějak začít, nejlepší studnice informací pro ID obchodání je asi financnik.cz. Ber ale s rezervou americký happy styl, ID není tak easy, jak se může zdát. Ale zdroj informací k ID obchodování pomocí TA je to asi nejlepší. Jinak základem ID obchodování je robustní backtest, nebo aspoň dlouhý papertrading. Bez toho na ID zapomeň. Já už mám za sebou několik pokusů o ID. Nikdy mě nebavilo něco dlouhodobě backtestovat nebo obchodovat na nečisto, tak jsem svoje metody testoval na živo. Když mě to stálo už něco kolem 2000 dolarů, řekl jsem si, že bezbacktestu do ID už nejdu a pořídil jsem si platformu, která mi back test usnadní. K tvojí otázce: Pořád se omílá základní poučka "Trend is your friend". Nehledej indikátory obratu trendu, hledej solidní trend a snaž se na něm vézt. Radek možná nebude souhlasit, protože on obchoduje divergence a tedy protitrendové signály, ale já si myslím i na základě svých zkušeností, že pro nás začátečníky je trend following jednodušší. Radek už toho má spoustu zkušeností a na změny trendu musíš mít grafy opravdu hodně nakoukané. Indikátorů a patternů je hrozně moc. Já si pro svoje zkoumání vybírám takové, u kterých alespoň trochu porozumím jejich principu. Nevěřím čárám, u kterým mi někdo řekne: "kupuj long když čára dvakrát za sebou poklesne", ale já nevím, co čára znamená. A co je možná důležitější než signály ke vstupu - money management. To je taky známá poučka, kterou málo kdo dodržuje. Good luck, Myk | |
| | | jopo66 Investor
| Předmět: Re: Obchodné strategie Sun Nov 25, 2007 3:24 am | |
| Som rad Myku, ze si sa pripojil k debate. V uvode sa priznam, ako som tu uz pisal ze v ramci intraday som novic. V podstate ma zlakali obchody u BJ s certami Commerzbank, ktore boli tento mesiac zadarmo. A ako som uz napisal dal som do toho nejakych 1000 eur (to bolo minimum na obchod) a siel na to vyslovene sedliackym rozumom. Erste si cyklila minuly tyzden medzi 1170 a 1213, tak som sa snazil s long certifikatom chytat tie vlny). Ja viem ze to bola amatercina a vlastnesom robil obchody s pravdepodobnostou 1:1. Preto sa snazim naucit ako to robit aspon trochu sofistikovanejsie pomocou TA a tentopomer zvysit. Ja viem ze mi nikto neprezradi uspesny system, ale rad by som sa naucil aspon "zakladne signaly TA pre intraday. Ale mas asi pravdu v tom, ze intraday je dost rizikova zalezitost. Ako som cital, vo vseobecnosti su viac uspensni strednodobi obchodnici.
Patrim medzi investorov, ktori na takto rizikovejsieinvesticie nehraju viac ako s 2000 EUR. Tam mame v podstate moznost len KO certifiakty s mensou pakou (2-5). A prave tato oblast ma zaujima. Ak ste tu taki, ktori rozmyslaju podobne - ozvite sa...
Naposledy upravil dne Sun Nov 25, 2007 4:02 pm, celkově upraveno 1 krát | |
| | | Myk Investor
| Předmět: Re: Obchodné strategie Sun Nov 25, 2007 10:55 am | |
| - jopo66 napsal:
- ... Preto sa snazim naucit ako to robit aspon trochu sofistikovanejsie pomocou TA a tentopomer zvysit. Ja viem ze mi nikto neprezradi uspesny system, ale rad by som sa naucil aspon "zakladne signaly TA pre intraday.....
Ahoj Jopo. Podívej se na financnik.cz a přečti si jejich "manuál" (myslím v sekci vzdělávání). To jsou úplné základy, které platí obecně pro cokoliv (akcie, komodity, certifikáty). Jestli umíš anglicky, přečti si TA of financial markets od Murphyho. Je to trochu ukecané, ale je to popis základních patternů a indikátorů s tím, jak se mají používat. (Čti to po kouskách a snaž se hledat příklady na co nejvíc grafech. Bez koukání do grafů to nemá cenu.) Pokud si vybereš nějaký pattern, který se ti bude líbit, přečti k němu detailní popis v Encyklopedia of chart patterns. Tam jsou rozpitvaný úplně do nejmenších detailů, sice na denních grafech, ale zrovna patterny fungují většinou podobně i v ID. Spousta indikátorů najdeš u Eldera (můžeš si od finančníků koupit dokonce knížku v češtině), ale není to úplně snadné čtení. Tam bych to asi prolistoval, vybral si něco co mi padne do oka a to bych se snažil testovat na grafech. Co tam je ale dobré, je tam popsaný money management, to si přečti důkladně. Takhle bych asi postupoval dneska. Ale dnes už jsem dospěl k tomu, že teorie nestačí a musí se to nakoukat v grafech. | |
| | | Radek Moderator
Poeet p?íspivku : 1052 Localisation : Moravia / Silesia Registration date : 01. 07. 07
| Předmět: Re: Obchodné strategie Sun Nov 25, 2007 12:01 pm | |
| - Myk napsal:
- Radek možná nebude souhlasit, protože on obchoduje divergence a tedy protitrendové signály, ale já si myslím i na základě svých zkušeností, že pro nás začátečníky je trend following jednodušší.
Good luck, Myk Ahoj všem Naprosto souhlasím Myku držet se trendu je naprostý základ. Avšak člověk si musí uvědomit že když trend trvá několik roků je zralý na korekci a tu je třeba hlídat. Né proto aby vystihl obrat trendu ale hlavně aby nepřišel o již dosáhnuté zisky. 1. na denním nebo týdenním obchodování zjistit trend (momentum nebo průměry trendové línie) je to prakticky jedno. 2. a v stupeň nižší periodě (časovém období) hodinové (nebo 90min), denní obchodovat. Zase pomocí výše zmíněných u denních je to jedno u hodinových rád používám cennové oscilátory a zase trendové línie. 3. Už to tu někdo psal nikdy, nikdy a zase nikdy si říkat co kdybych ještě chvíli zůstal v obchodu. Prostě a jednoduše při předem stanoveném chování trhu realizovat obchod. (sbíhání oscilátorů, protnutí trendu) atd. To že to někdy vypadá že jsem stále short ropa není pravda. Jen jsem se přizpůsobil zdejší diskuzi kdy hledáte jen změny (velké-dlouhé změny). A o těch pak píši s tím že se snažím aby mé přízpěvky pak měly zvýšenou pravděpodobnost na zisk. Hold někdy to nevyjde viz. poslední přízpěvek o ropě. Ale když neberu ropu tak bych řekl že mé přízpěvky měly velmi velkou pravděpodobnost zisků. (plyn, měď, obilí, cukr, akcie atd.) Když chcete zkoušet intraday nebo jen několika denní obchodování pak akce BJ kdy jsou nulové poplatky jsou vhodné. Ropa i zlato, měny a indexy mají dost nízké spready nižší než některé akcie a jdou v nich točit obchody několikrát denně. PS: na ropu brzy taky dojde na denním momentu teď vznikne nižší vrchol při novém high. A pak bude sešup dolů klidně i o 20USD. Stejně na tom bude i Euro. Je dost pravděpodobné že to spolu bude souviset. Myslím že do vánoc tu budou ceny začínající 8x. - citace :
Spousta indikátorů najdeš u Eldera (můžeš si od finančníků koupit dokonce knížku v češtině) Ty knihy v češtině i angličtině jde získat i jinak a podstatně rychleji řádově minuty. Ale podrobnosti nechám na Medvědovi. Do té doby Google + p2p is your friend.
Naposledy upravil dne Sun Nov 25, 2007 12:13 pm, celkově upraveno 2 krát | |
| | | MERKUR1 Investor
| Předmět: Obchodni strategie. Sun Nov 25, 2007 12:07 pm | |
| Ahoj jopo66.
Ja se na Erste nekdy divam primo na videnske burze.Mas pravdu v tom,ze bychom se meli ridit TA domovske burzy akcie,tedy Erste podle Vidne,ORCA podle Parize a tak dale.Praha ceny jen kopiruje.
Souhlasim s Mykem co napsal,ale jestli se chces ridit podle TA,neni podstatne,ze nekde neco okoukas.Pravy smysl je uplne v necem jinem.Pochopit spoustu veci a kdyz na ne prijdes sam,bude to sice dele trvat,ale uz Ti to nikdo neveme a budes to umet pouzivat v praxi.Asi by bylo spatne,kdyby ses hned na zacatku snazil jen o urcitou specializaci.Snaz se logicky pochopit aspon zevrubne celou siri moznosti a pak si zacni vybirat co Ti sedi a co ne.Samozrejme,ze se naucis spoustu veci uplne zbytecne,ktere nebudes potrebovat,ale je to nevyhnutelna dan.
Veci kolem TA je spousta,od trendovych car,S/R urovni,indikatoru,grafo-vych formaci,kratkodobych patternu atd.Zacni postupne jak jsem je napsal.Mozna pro zacatek,jeste pred vsim ostatnim,nauc se pochopit problematiku zkoumani trhu alespon ve dvou casovych ramcich.Dej si vedle sebe tydenni a denni graf alespon za posledni rok a uvidis,ze to hlavni podstatne pro TA se odehrava na hlavnim grafu.Korekce denniho grafu,ktere vypadaji dulezite,ve skutecnosti jsou nepodstatne.Zacni si vyznacovat dulezite urovne supportu a rezistanci na hlavnim grafu,vetsinou budou hrat dulezitou roli v dennim obchodovani.Indikatory se hlavne deli na trendove a oscilatory.Nauc se pochopit v jakych situacich jsou silne a nopak slabe.Trendove jsou dobre,kdyz se zacina rozjizdet novy trend.Absolutne nepouzitelne naopak v beztrendovem obchodnim rozpeti.Jejich hlavni nevyhodou je to,ze nedokazi rychle reagovat na zmenu,jsou zpozdene.Naproti tomu oscilatory dokazi na zmenu reagovat nekdy i v predstihu.Dokazi odhalovat dobre signaly v beztrendovem prostredi ale jsou naprosto nepouzitelne v trendu.
Urcity pocet indikatoru v kazde skupine je konstruovan na velmi podobnych zakladech.Napriklad RSI a W%R jsou si velmi podobne,proto by nemely byt spolecne v jednom grafu.Dalsi dulezitou slozkou je nastaveni periody.Na pomalou akcii ji muzeme zkratit,na rychlou prodlouzit,vice uhladit.To si musi udelat kazdy sam podle toho co mu vyhovuje.Kratsi perioda,rychlejsi indikator,ale vice chyb.Delsi perioda.pomalejsi indikator,mene signalu,ale i mene chyb.
Az se vsim timto prokouses muzes pristoupit ke konstrukci obchodniho systemu,zalozenem na TA.Moje logika je zalozena na nasledujicim.Hlavni trend urcuji podle trendovych indikatoru,na dennim grafu ho potvrzuji a vstupy hledam podle oscilatoru.Tech moznosti je spousta a kazdy si musi nalest to prave co mu bude vyhovovat.K tomu muzes pak pridat i grafove formace,kteres polu s indikatory jsou velmi silnou soucasti TA.
Podle meho mineni neni asi dobre hned na zacatku zacinat s ID obchodovanim.Myslim,ze nejdrive musi kazdy ziskat urcitou rutinu v pozicnim obchodovanim.
Preji hezkou nedeli. | |
| | | marianp
Poeet p?íspivku : 1 Registration date : 08. 10. 07
| Předmět: Re: Obchodné strategie Sun Nov 25, 2007 4:54 pm | |
| Zdravim vsetkych Tato tema ma zaujala a ako zaciatocnik som si povedal ze mozno skusim prispiet svojou troskou do mlyna. Zatial som skusal obchodovat akcie pozicne a trochu neskor ID na ER2000. Z toho co som zatial pozistoval a naucil sa za tu dobu mozem iba vyhlasit, ze podla mna daka jednoznacna a vzdy profitabilna strategia neexistuje. Napr. veci co mi fungovali na pozicnom obchodovani nesedeli na intraday a opacne. Asi najlepsia metoda ( alebo zaklad ) o ktorej som sa zatial dozvedel je system viacerych casovych period kde na vyssom casovom pasme sa urci hlavny trend a na kratsom pasme sa vstupuje do pozicie bud na pokracovanie trendu alebo naopak na reverz pohyb. Tam uz si asi kazdy musi najst svoj sposob vstupovania, ci uz oscilatory, patterny alebo mozno aj fazu mesiaca Ale jednoznacne dolezitejsie ako system vstupu je money management a psychologia. A kvoli tymto dvom veciam mne osobne velmi vela dali knihy p. Eldera ( hoci mam stale velke problemy sa tym pravidelne riadit ), ktory velmi dobre popisuje nejake metody na zadavanie stop-loss ci financnu strategiu pri otvarani novych pozicii. pekny den a dobre obchody... | |
| | | LazyBear Admin
Poeet p?íspivku : 100 Age : 54 Localisation : Ruda (jižní Morava) Registration date : 04. 06. 07
| Předmět: Re: Obchodné strategie Mon Nov 26, 2007 10:09 pm | |
| - Radek napsal:
Ty knihy v češtině i angličtině jde získat i jinak a podstatně rychleji řádově minuty. Ale podrobnosti nechám na Medvědovi.
Do té doby Google + p2p is your friend. Ahoj všem, každý Investor má bohatou knihovnu . Jen jsem se koukal, že Elder je bohužel jen v češtině . Takže stačí otevřít a začít studovat ( já už mám nastudováno). Mám metastock a načítám do něj data z NYSE a NASDAQ. Zkoušel jsem v něm testovat různé obchodní systémy, indikátory a oscilátory. Vychází mi mi z toho, že pokud něco funguje tak pouze v nějakém časovém úseku a v určité "tržní situaci". Nenašel jsem žádný z předvolených systémů, který by generoval trvale více ziskových obchodů před ztrátovými. Asi nejvíce mě láká vstupovat do trendů (a jak psal Radek: třeba i jen na méně než 50% trendu) a kontrolovat zda nedochází ke změně trendu prostřednictvím např. několika oscilátorů....... Toto mi momentálně přijde z mého pohledu jako nejbezpečnější. Momentálně si kreslím do grafů co jsem v nich našel a pak načtu nová data a vidím jak jsem byl/nebyl úspěšný. mějte se | |
| | | janula Investor
Poeet p?íspivku : 91 Registration date : 20. 09. 07
| Předmět: Re: Obchodné strategie Wed Nov 28, 2007 8:30 pm | |
| Ale jednoznacne dolezitejsie ako system vstupu je money management a psychologia. A kvoli tymto dvom veciam mne osobne velmi vela dali knihy p. Eldera ..to naozaj mas investovane do jednej pozicie 2% kapitalu?? pretoze uz len usledovanie (ak mas zainvestovane 70%) 35 pozicii mi pride dost namahave, az priam nemozne:-) teda ak to naozaj nie je len kuk-kupim-kuk predam | |
| | | Myk Investor
| Předmět: Re: Obchodné strategie Thu Nov 29, 2007 12:50 am | |
| - janula napsal:
- ..to naozaj mas investovane do jednej pozicie 2% kapitalu??
A nepleteš si zainvestovaný kapitál s maximálním riskem? | |
| | | janula Investor
| Předmět: Re: Obchodné strategie Thu Nov 29, 2007 9:21 am | |
| A nepleteš si zainvestovaný kapitál s maximálním riskem?[/quote]......snad nie:-)) pokial viem, tak tam doporucoval prave toto, hoci je aj pravda, ze ak do pozicie vlozim 2% majetku, tak aj maximalne riziko straty (aj to by muslo ist na nulu) je 2%. | |
| | | Myk Investor
| Předmět: Re: Obchodné strategie Thu Nov 29, 2007 9:44 am | |
| Pleteš si velikost pozice a maximální risk. Přečti si znovu Come to my trading room str.220, je tam i příklad, na kterém je to jasně vidět: Účet 50000, maximální risk =50000x2%=1000, chceš koupit akcii za 20, stop loss dáš na 18, risk na jednu akcii je 2 dolary. Můžeš koupit 1000/2 = 500 akcií (zanedbány komise a slip) a pořád splňuješ pravidlo 2 procentního risku na jeden obchod, velikost pozice je ale 20x500 = 20 procent. | |
| | | janula Investor
| Předmět: Re: Obchodné strategie Thu Nov 29, 2007 3:19 pm | |
| - Myk napsal:
- Pleteš si velikost pozice a maximální risk.
Přečti si znovu Come to my trading room str.220, je tam i příklad, na kterém je to jasně vidět: Účet 50000, maximální risk =50000x2%=1000, chceš koupit akcii za 20, stop loss dáš na 18, risk na jednu akcii je 2 dolary. Můžeš koupit 1000/2 = 500 akcií (zanedbány komise a slip) a pořád splňuješ pravidlo 2 procentního risku na jeden obchod, velikost pozice je ale 20x500 = 20 procent. dekuji ti krasna vilo, mne to prave neslo do hlavy, zle som to pochopila...dakujem | |
| | | Myk Investor
| Předmět: Re: Obchodné strategie Thu Nov 29, 2007 4:02 pm | |
| - janula napsal:
dekuji ti krasna vilo, mne to prave neslo do hlavy, zle som to pochopila...dakujem Není zač ošklivý trpaslíku | |
| | | lynxsharpeye Moderator
Poeet p?íspivku : 737 Localisation : Ostrava Registration date : 03. 09. 07
| Předmět: Re: Obchodné strategie Fri Nov 30, 2007 1:13 am | |
| | |
| | | jopo66 Investor
| Předmět: Re: Obchodné strategie Fri Nov 30, 2007 1:36 am | |
| | |
| | | Myk Investor
| Předmět: Re: Obchodné strategie Fri Nov 30, 2007 10:31 am | |
| - lynxsharpeye napsal:
- http://ipoint.financninoviny.cz/prvni-obchodni-software-v-ceskem-jazyce.html
Uvazujete nekdo o tehle aplikaci? Nikde tam nevidim cenik. Lynxi, to vypada na nejakou forexovou aplikaci = pouze forex. Neplatis poplatky, ale broker ti napari spread. IQ trade je jenom dealer, ktery vydelava na preprodeji cizich brokeru. Prelozi platformu a nekde si pripali poplatky. Nabizeji IB prelozene do cestiny, ale pokud vladnes anglictinou, proc bys mel platit 10-15 dolaru, kdyz muzes otevrit ucet u IB na primo a platit dolar (cent za akcii) ? To same bude i s tim FX brokerem. IQ trade na necem vydelavat musi. Tipuji, ze ti daji spread 5 pips a kdyz si najdes toho brokera primo, dostanes to za 3 pips. EDIT: Ještě jsem si uvědomil jednu věc. Pokud si budete někdo otevírat takovouhle přeprodanou platformu, dejte si velký pozor, aby se jednalo o samostatný účet a ne účet na jméno českého brokera, který pak vede virtuální účty jednotlivých klientů. Přesně na tohle dojeli klienti Private Investors - neměli individální účty, český "broker" realizoval vlastní operace, které vedly k margin callu a americký broker pak nerozlišoval, co byly peníze jednotlivých klientů. Prostě vedl jeden účet a na něj jako celek aplikoval margin call ! Výsledkem byla ztráta peněz českých klientů, kteří dodnes čekají na výplatu z garančního fondu. | |
| | | Sponsored content
| Předmět: Re: Obchodné strategie | |
| |
| | | | Obchodné strategie | |
|
Similar topics | |
|
Similar topics | |
| |
| Povolení tohoto fóra: | Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
| |
| |